La 133 de ani de la inventare, becul clasic va fi dat uitarii. UE a decis scoaterea lui de pe piata
De la 1 septembrie nimeni nu-l mai fabrica, pentru ca polueaza si consuma prea multa energie. De acum vom folosi doar becuri economice, cu un consum mai mic si un pret mai mare.
In 1879 Thomas Edison inventa becul cu incandescenta, o adevarata revelatie pentru acea perioada. Insa acele vremuri s-au stins. Din 2012 nu se mai fabrica decat becuri economice.
Masura a fost luata de Uniunea Europeana si are menirea de a reduce consumul de curent.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
14% din energia utilizata este pentru iluminat, iar prin inlocuirea becurilor clasice cu unele ecologice se urmareste scaderea consumului cu pana la 80%.
Pentru utilizatori exista si avantaje, cum ar fi banii mai putin dati pe curent, dar si dezavantaje, pentru ca noile becuri sunt mai scumpe.
De exemplu, un bec economic similar cu unul clasic de 40 de W costa 19 lei. Varianta incandescenta, cu aceeasi putere, costa de aproape 10 ori mai putin.
Chiar daca fabricarea becurilor clasice e interzisa incepand cu 1 septembrie, magazinele au dreptul sa-si epuizeze stocurile. Iar clientii care le prefera, se grabesc sa-si faca rezerve.
Ratiunea Uniunii Europene e clara: vrem sa reducem poluarea.
Becurile cu incandescenta au fost retrase treptat de pe piata. Dupa cele de 100 si 60 de Wati acum directiva le elimina si pe cele de 40 si 25 de Wati.