Experiment Stirile ProTV. Cat de periculoase pot fi becurile economice pentru sanatatea noastra
Semnal de alarma tras de Asociatia Germana pentru Protectia Consumatorului. Becurile economice pot fi in casa noastra un musafir otravitor. Unele pot avea o cantitate de mercur mai mare de 5 miligrame cat prevede legea.
Daca se sparg, aceste becuri elibereaza in atmosfera vapori periculosi care ne pot afecta organele vitale.
Cu sase becuri economice, de la trei firme diferite, reporterii Stirilor ProTV au incercat sa depisteze intr-un laborator specializat daca producatorii au depasit cantitatea admisa de mercur. Prezenta e clara, cantitatea exacta se constata in cateva zile.
"Este acelasi lucru ca si cand ne-am fi intoxicat cu mercur", spune Sorina Mitrea, sef laborator caracterizare materiale INCDIE ICPE-CA.
Reporterii merg inainte cu analizele si testeaza cu un microscop de ultima generatie si filamentul unuia dintre aceste becuri. Aici rezultatele ies pe loc: dupa cateva minute, computerul confirma prezenta periculosului mercur: 1% din compozitia filamentului. In limite normale, dar suficient pentru a ne face rau. Atentie ca ele sa nu fie sparte in preajma copiilor.
Din fericire, becurile testate nu depasesc cele 5 mg de mercur impuse de lege. Piata europeana este insa plina de produse care ajung sa aiba si 3 grame de mercur in lampa.
Pericolul real intervine in cazul concentratiei mult mai mari de mercur. Din pacate, pentru o incandescenta mai mare exista producatori care introduc pe piata becuri care contin de 600 de ori ai mult mercur fata de limita admisa.
Odata inhalate sau si mai rau ingerate, particulele de mercur pot duce la caderea masiva a parului si pot afecta sistemul respirator.
Indiferent de concentratia de mercur, atunci cand spargeti un bec economic trebuie sa va luati masuri de siguranta. Aerisiti camera cateva ore si strangeti cioburile cu manusi, nu cu aspiratorul, care poate imprastia particulele de mercur.