Decizia CE care ii afecteaza pe patronii de restaurante. Cum va fi servit uleiul de masline din 2014
Uleiul de masline nu va mai putea fi servit, ca pana acum, in clasicele oliviere si boluri pe mesele restaurantelor.
Toti patronii localurilor vor fi obligati sa le ofere clientilor uleiul in recipiente sigilate, care sa nu poate fi umplute din nou si sa aiba eticheta de provenienta.
Decizia a fost luata din motive de igiena, dar si pentru a asigura consumatorul ca uleiul e de calitate, nu contrafacut.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Propunerea a fost discutata la Bruxelles si va fi aplicata in toate tarile Uniunii Europene din 2014.
Cunoscuta oliviera cu ulei de masline de pe mesele restaurantelor va deveni istorie. Oficialii europeni vor interzice folosirea sticlelor reutilizabile si a vaselor de ceramica.
Uniunea Europeana vrea ca uleiul de masline, adaugat de clienti in salate, sa fie ambalat in conditii de igiena maxima, direct in fabrica, in recipiente speciale, cu dispozitive de turnare care impiedica alterarea continutului.
Clasica sticla de ulei din oliviera va disparea. Aceasta va fi inlocuita cu o sticla de ulei din masline mai mica, ce va avea eticheta de proveninenta, dar si un sistem anti umplere.
Olivier Bailly, purtator de cuvant Comisia Europeana: "Sticla din restaurant va fi inchisa, pentru a asigura clientii de faptul ca ce se afla inauntru nu a fost turnat de altcineva care incearca sa-ti vinda alt produs decat cel de pe eticheta".
Si cum legea va fi lege, nu ramane loc de tocmeala.
Patronii restaurantelor s-au plans ca noile modificari presupun costuri suplimentare. Cea mai mare pierdere o vor avea cei care cumparau uleiul de masline vrac, mai ieftin.
Dincolo de aspectul igienic, decizia Comisiei Europene pentru interzicerea olivierelor are si o importanta economica. Masura vine in ajutorul producatorilor de masline din Spania, Italia, Grecia si Portugalia, multi cu probleme financiare.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, restaurante, ulei de masline,
Dată publicare:
21-05-2013 19:21