De unde vin banii pentru Sanatate. Romanii care incaseaza chirii sau drepturi de autor vor fi taxati

Ultima actualizare: 11-08-2013 02:41

Impozitarea chiriilor este doar un prim pas pentru finantarea sanatatii si din alte surse, nu doar din salarii.

Urmeaza ca si romanii care incaseaza drepturi de autor sau au un PFA sa plateasca contributii la sanatate, pentru ca Ministerul de Finante are nevoie disperata de bani.

Contributiile la asigurarile de sanatate se platesc si acum pentru veniturile din chirii, dar numai intr-o situatie rar intalnita.

"Se platesc daca nu exista alte surse de venit. Deci daca cel care obtine venituri din chirii nu are si alte surse de venit pe care sa plateasca CAS", spune Liviu Voinea.

In prezent, daca proprietarul unei locuinte o inchiriaza cu 200 de euro, adica ia 900 de lei pe luna, si chiria este singurul sau venit, atunci va plati 37 de lei drept contributii de sanatate, adica 445 de lei pe an.

Deocamdata, un salariat care inchiriza o locuinta NU este obligat sa plateasca contributii de sanatate pentru banii incasati de la chirias.

De anul viitor se schimba legea si va fi obligat sa plateasca la sanatate, pentru ca autoritatile vor sa taxeze la fel chiria, indiferent daca este sau nu este singura sursa de venit.

Autoritatile recunosc ca au discutat cu reprezentantii FMI despre introducerea sau cresterea contributiilor sociale pentru drepturile de autor sau veniturile persoanelor fizice autorizate.

"Optiuni pentru 2014 in zona fiscala vor fi discutate cu partenerii internationali in octombrie, la vizita lor din octombrie dupa ce scrisoarea se aproba in Board-ul FMI si in Consiliul ECOFIN", spune Liviu Voinea.

Cert este ca pentru a respecta deficitul bugetar, statul va trebui sa gaseasca noi surse de bani.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO