Febra cumparaturilor de iarna. Bugetul fiecarei familii a crescut cu aproximativ 15%

Dată publicare: 10-12-2012 18:51
Dată actualizare: 13-12-2012 06:48


Pentru romani, Craciunul si Revelionul vor fi mai bogate decat anul trecut. Cel putin, pe hartie. Un studiu recent arata ca bugetul fiecarei familii a crescut cu aproximativ 15%.

Asa ca vor fi ceva mai multi bani pentru cadouri, excursii, dar mai ales pentru mancare.

Cu doua saptamani inainte de sarbatori, multi au pornit deja la cumparaturi.

Mai grabiti ca in alti ani, de teama vremii sau a scumpirilor de ultim moment, romanii pleaca deja spre case cu jumatatile de porc in spinare.

Imaginati-va masa mare pe care o veti intinde peste 2 saptamani. Acum scoateti din decor sarmalele, toba, carnatii si leberul.

Asa-i ca nu va puteti inchipui sarbatoarea cu friptura de pui si salate? Asa se face ca 40% din bugetul mediu se cheltuie pe alimente. Adica in jur de 500 de lei.

E drept, sunt si familii unde belsugul costa mult peste medie.

E mare bataie de cap si la cheltuielile de sezon. Schimbarile de garderoba ne costa, in medie, 400 de lei.

Asa ajungem la cel mai important capitol. 85% dintre cei intrebati le vor face surprize celor din jur. In medie, au pus deoparte 400 de lei, cu 15% mai mult decat la Craciunul trecut.

In Romania se tranzactioneaza, in fiecare an, peste 15 tone de bijuterii - metale pretioase si pietre naturale.

Cel mai mult se vinde in martie si in decembrie, pentru ca 9% dintre romani fac, de sarbatori, astfel de daruri.

Vedetele sezonului sunt aurul alb, aurul trandafiriu, diamantele si perlele. Gestul conteaza, mai ales cand piesele se vand si separat.

Un ansamblu de argint cu pietre va poate salva, pentru ca pretul pleaca de la 130 de lei.

12% dintre romani au pus bani deoparte si pentru o scurta escapada la munte. Bugetul mediu, si el in crestere - 1.400 de lei.

In concluzie, dupa doi ani de scadere a bugetelor alocate de sarbatori, 2012 aduce o crestere pe toate planurile. Doar 7% dintre romani au insa bani pentru toate, adica au pus deoparte peste 3.000 de lei pentru sfarsitul de an.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO