De nu a fost restaurat Muzeul ”George Enescu”, deși statul a primt 7 mil. euro de la BE
Sâmbătă s-au împlinit 136 de ani de la naşterea lui George Enescu, cel mai mare compozitor pe care România l-a dat lumii.
Cu această ocazie, vizitatorii au avut intrarea liberă la Muzeul ”George Enescu” din Capitală, iar seara s-au bucurat de concerte aniversare. Din păcate, Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei, care găzduieşte muzeul, precum şi casă memorială George Enescu, se află într-o stare avansată de degradare. Ministerul Culturii promite că vor fi demarate lucrările de consolidare, dar nu se ţine de cuvânt.
Palatul Cantacuzino, de pe Calea Victoriei, este una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureşti. Găzduieşte muzeul George Enescu, iar în spatele sau se află casă memorială, în care artistul a locuit alături de soţia sa, Maruca Enescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ştirile PRO TV au prezentat în urmă cu 3 ani situaţia revoltătoare în care a ajuns acest monument. Acum, ca şi atunci, scările casei memoriale sunt susţinute tot cu proptele de lemn, iar pereţii sunt crăpaţi.
Nici palatul nu se prezintă mai bine. Au căzut ornamente exterioare, iar cupola arată deplorabil. Angajaţii muzeului au vorbit în nenumărate rânduri despre pericolul în care se află clădirea şi obiectele de patrimoniu. În interior plouă pe tablouri.
După exact 3 ani ne-am întors aici şi vedem că singura măsură luată a fost acoperirea tabloului cu o folie de plastic. Acum, în faţa lui este aşezată o fotografie cu potretul prinţesei Ecaterina Cantcuzino.
În fiecare an, toţi miniştrii Culturii au promis reabilitarea ansamblului. Deşi a stat în puterea lor să o facă, acest lucru nu s-a întâmplat. România primise în 2007 aproape 7 milioane de euro de la Banca Europeană pentru salvarea acestui monument, la care statul român trebuia să pună partea lui - 1,6 milioane de euro. Nu a făcut-o de 10 ani încoace, deşi vorbim despre un monument inclus pe lista patrimoniului european.
În martie, anul acesta, guvernul a aprobat finanţarea proiectului, dar, deocamdată, nu s-a făcut nimic concret.
Angajaţii încearcă, aşa cum pot, să promoveze imaginea marelui compozitor. În muzeu sunt expuse obiecte personale, cum ar fi prima să vioara, pianul, mai multe partituri şi fotografii rare. Într-una din ele apare alături de compozitorul rus, Dimitri Şostakovici şi de Maruca.
George Enescu s-a născut pe 19 august, în urmă cu 136 de ani şi este considerat cel mai mare muzician român, de prestigiu internaţional.
Festivalul George Enescu, care celebrează muzica sa, va începe pe 2 septembrie, la Bucureşti şi va reuni cele mai mari orchestre şi artişti de muzică clasică.