De la 1 noiembrie, anvelopele vor fi vandute doar insotite de etichete clare. Ce contin acestea
Reglementarile europene privind comercializarea anvelopelor intra in vigoare si in Romania, de la 1 noiembrie. Mai exact, este vorba de introducerea unor etichete clare, privind siguranta si calitatea, pe care trebuie sa le aiba absolut toate cauciurile.
Evident, cei care vor avea de castigat sunt soferii, care vor sti de la bun inceput ce rezistenta are anvelopa la rulare si in cati metri se face franarea. In plus, pe eticheta vor fi mentionate si consumul de carburant, nivelul de zgomot la exterior si durata de viata.
Cele mai performante cauciucuri vor fi etichetate cu clasa A, iar cele mai putin performante cu G, exact la fel ca la electrocasnice.
Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a anuntat ca pentru cine nu respecta legea, amenzile pot ajunge la 30.000 de lei. De la inceputul anului, la ANPC au fost primite doar cateva zeci de reclamatii de la soferi care au fost pacaliti cu privire la calitatea cauciucurilor. Insa internetul este plin de cei care s-au inselat, dar n-au mai mers sa-i reclame pe comercianti.
Ce contine eticheta:
► consumul de carburant
► distanta de franare pe carosabil umed
► nivelul de zgomot la exterior
► durata de viata a anvelopei
Cand intra in vigoare noile prevederi.
Proiectul de lege de pe site-ul Ministerului Economiei arata ca aplicarea se va face de la 1 noiembrie 2012. De la aceasta data, producatorii sunt obligati sa puna etichete pe toate anvelopele comercializate.
Cum arata etichetele
Este vorba despre niste autocolante, care vor insoti orice cauciuc si pe care vor fi informatii afisate exact ca la electrocasnice:Exista o scala care indica eficienta energetica si care arata cat de poluanta este anvelopa. Astfel, se va putea vedea clar diferenta dintre produsele de clasa superioara si cele inferioare.
Intre cea mai proasta anvelopa si cea mai buna, diferenta de franare pe carosabilul umed este de aproximativ 10 metri, vitala in situatii limita.
Ultima informatie de pe eticheta arata nivelul de zgomot al anvelopei, in mers, exprimat in decibeli.
Foarte importanta va fi si informatia cu privire la consumul de carburant pe care il are masina care are montata pe ea acel tip de anvelope. Potrivit informatiilor din prezent, o anvelopa superioara poate aduce o economie de benzina sau motorina de 0,5 litri/100 km.
Experiment Stirile ProTV: in cati metri franeaza o masina dotata cu anvelope din clasa B, fata de una care are anvelope din clasa G
(P) O solutie pentru soferii care inca nu si-au pregatit masina pentru iarna o reprezinta anvelopa ContiWinterContact™ TS 850, de la Continental. Aceasta ofera performante sporite la franarea pe zapada, gheata si carosabil ud si stabilitate excelenta in orice conditii, pe timp de iarna - lucru dovedit prin rezultatele excelente obtinute la teste independente. In plus, ContiWinterContact™ TS 850 este mai economica, datorita rezistentei la rulare reduse.
Anvelopele Continental ofera soferilor siguranta sporita, gratie tehnologiei muchiilor taioase. Acestea asigura un transfer optim al puterii motorului, chiar si in cele mai variate conditii de trafic, precizie maxima a directiei si un contact perfect intre anvelopa si drum.