De ce sunt tot mai cautate scolile profesionale din Romania. "Se bat sapte pe un loc, ca la o facultate buna"
Scolile profesionale din Romania au luat-o pe calea cea buna,
spun si parintii, si elevii.
Legea invatamantului a fost modificata astfel incat programa sa fie impartita egal intre practica si cursuri teoretice. Absolventii vor fi mult mai bine pregatiti, pentru ca invata meserie in fabrici sau companii.
Pe Alexandru l-am intalnit acum doi ani, cand invata meseria de operator de masini pe comanda numerica. Face parte din prima generatie de la Scoala Profesionala Germana.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Alexandru Sageteanu, elev: "A fost o alegere a mea, notele imi permiteau sa raman si la un liceu teoretic."
Intre timp, Alex s-a convins ca a facut o alegere buna. Din vara, este angajat la o companie importanta din Brasov. S-a integrat foarte usor, pentru ca sistemul de invatamant profesional dual se bazeza in mare masura pe practica desfasurata chiar la viitorul angajat.
Alexandru Sageteanu, angajat: "Ma asteptam sa fim un pic luati peste picior, ca suntem noi si nu stim asa de multe, dar cand au vazut ca avem totusi o pregatire, a inceput sa se egalizeze respectul si a inceput si toti am inceput sa fim considerati egali."
La doar 20 de ani, Alex spune ca are un salariu bun care ii permite sa fie independent, sa nu le mai ceara bani parintilor.
Dupa modelul lui, si Catalina, din Vaslui, a venit la aceasta scoala, infiintata de mai multe companii care nu aveau forta de munca specializata.
Elevii beneficiaza de cazare, bursa de 400 de lei in fiecare luna, transport si o masa gratuita pe toata perioada practicii. Nu e de mirare ca anul trecut concurenta a fost acerba.
Ramona Titeiu, directorul Scolii Profesionale Germane Kronstadt: "Am oferit la scolarizare doua clase, pentru clasa a 9-a, si batalia a fost atat de mare incat am fost nevoiti sa cerem suplimentare de locuri. Erau pe un loc 7, ca la o facultate foarte buna."
Invatamantul profesional dual, in care jumatate din programa se desfasoara in fabrici si ateliere, unde elevul invata meserie, a fost introdus in mod oficial in legea invatamantului. Dar sistemul mai poate fi imbunatatit.
Alexandru Blemovici director general Schaeffler Roamania: "Vorbeam poate de o certificare, pentru ca nu poti sa ai acelasi certificat de calificare daca faci o scoala de 10 clase cu 6 luni de practica sau daca faci un invatamant profesional dual de 3 ani."
Responsabilii trebuie sa elaboreze normele de aplicare pentru modificarea legii, norme care vor spune ce tip de contract va face elevul cu compania care il va putea plati pentru orele de practica.