De ce nu vor elevii să se amâne cu o săptămână începerea școlii: „Suntem monedă de schimb”
Cererea premierului Viorica Dăncilă de a amâna cu o săptămână începerea școlii încinge spiritele în sistemul de învățământ.
Reprezentanții profesorilor și elevilor, care vor da examen la anul, se opun unei mutări care ar îngreuna, spun ei, evaluarea școlarilor și testările naționale.
Abia luni o comisie va decide când sună clopoțelul: pe 9 sau pe 16 septembrie.
Cu o lună şi o săptămână înainte ca elevii să intre la ore, prim-ministrul recomandă prelungirea vacanţei, cerută de Federaţia Patronatelor din Turism. Asta după ce, în martie, oficialii Ministerului Educaţiei au anunţat că şcolile şi grădiniţele se deschid pe 9 septembrie.
Ciprian Fartusnic, cercetător educaţie: „Nimeni nu este fericit. Niciunul dintre cei care a stat la masă atunci nu e fericit cu regândirea unui întreg calendar. Fiecare săptămână de şcoalaă e importantă, iar copiii noştri au nevoie de o perioadă mai mare de acomodare faţă de cei din alte sisteme educaționale."
Asta pentru că elevii români au numai 168 de zile de şcoală pe an, faţă de media europeană: 180, cu un maxim de 200 de zile de şcoală în Danemarca şi Italia.
Un studiu Eurydice al Comisiei Europene făcut în 38 de țări arată că România are printre cele mai lungi vacanțe de vară din Europa: 12 săptămâni.
Albania, Letonia şi Portugalia au 13 săptămâni, iar bulgarii sunt campioni, cu 15 săptămâni de vacanţă vara. În schimb, Marea Britanie, Germania şi Olanda vacanţa de vară are 6 săptămâni, iar în landurile nemţeşti şcoala nu e propriu-zis închisă. Copiii sunt aşteptaţi la activităţi ecologice şi de voluntariat, aşa că nu pierd contactul cu actul de educaţie.
Tudor Panait, vicepreședinte Consiliul Elevilor: „Când se discută nişte lucruri, rămân stabilite prin ordin de ministru şi, după câteva luni, vii să spui că se fac aceste modificări pentru că ne-am dat seama noi, Guvernul, că agenţii economici din zona turismului pierd nişte bani, arată că tot timpul noi, elevii, suntem o monedă de schimb. Niciodată nu sunt făcute lucrurile pentru noi, ci pentru a profita."
Nici marii agenţi de turism nu sunt convinşi că ar câştiga prea mult dintr-o săptămână liberă în plus.
Nicolae Demetriade, preşedintele ANAT: „Nu e binevenită o astfel de idee în momentul de faţă, când toată lumea trebuie să îşi facă un plan. Dacă până acum nu s-a luat o astfel de decizie, când de mult timp se discută despre prelungirea vacanţei, în acest moment nu este oportun pentru vara anului 2019."
Ar câştiga mai mulţi bani făcând rezervări pentru a doua săptămână din iunie, când începe Euro 2020, susţin tur operatorii. Două milioane şi jumătate de elevi şi 200.000 de profesori vor afla luni când va fi prima zi de şcoală.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, turism, elevi, ANAT, viorica dancila, prima zi, incepe scoala,
Dată publicare:
02-08-2019 09:37