De ce au rămas neculese sute de tone de afine, măceșe sau cătină în România


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 10 Noiembrie 2018 17:58
Categorie: Stiri Sociale

Sute de tone de afine, măceșe sau cătină, bogate în vitamine, au rămas neculese în păduri, din cauza lipsei de forță de muncă.

Iar în puținele locuri în care s-au strâns, aceste gustoase fructe de pădure au plecat spre țări precum Germania sau Austria.

La Bistrița, pădurile și livezile sunt pline de măceșe și afine. Direcția Silvică spune că s-au cules doar 150 de tone în acest sezon.

Tina Prislopan, culegător fructe: "Ce să facem, au rămas în câmp uscate, rămân neadunate, uitați, se vede destul de bine că s-au uscat. Din lipsă de culegători nu au putut să își împlinească contractul."

Și la Cluj, doar o treime din fructele de pădure au fost culese.

Dorel Oros, director Direcția Silvică Cluj: "...din păcate cu culesul este mai dificil, în condițiile în care în toată agricultura, aici vorbim de silvicultură, apare lipsa forței de muncă. Avem fond de marfă foarte bun și nu avem oameni să culeagă."

Afinele adunate în zona Clujului au ajuns în Germania și Austria. Peste un milion și jumătate de lei a câștigat Direcția Silvică. Dar profitul putea fi mai mare.

În județul Buzău, recolta a fost mai mică față de anul trecut.

Ciprian Silvestru - Direcția Silvică Buzău: "În primul rând a fost fructificaţia mai mică, iar un alt motiv îl reprezintă faptul că proprietarii de pășuni vor să beneficieze de subvenția de la APIA și atunci, conform legii, sunt nevoiți să curețe terenul și să taie cătina".

Pentru a mări recolta, Direcția Silvică din Buzău a amenajat și o pepinieră. În timp ce la noi fructele rămân neculese, italienii și spaniolii fac în fiecare an profit de sute de milioane de euro din vânzarea lor.

Iar magazinele noastre sunt pline de fructe de pădure congelate sau transformate în dulceață, aduse din alte țări.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO