De ce a ramas Romania pe primul loc intr-o statistica sumbra. Avem cei mai multi bebelusi din Europa care mor la nastere
Romania ramane pe primul loc intr-o statistica sumbra. Avem cei mai multi bebelusi din Europa care se sting la nastere.
Din nefericire, suntem pe locul al doilea si in privinta mortalitatii materne. Si totusi, statul roman a pregatit in facultatile de medicina peste 800 de moase, pe care nu le angajeaza in spitale si nici in comunitati. Sunt specialisti care le pot ajuta pe femei sa previna avorturile, sa se controleze pentru cancer de san, sa se ingrijeasca in sarcina si sa nasca usor.
Augustin s-a nascut la Constanta, intr-un spital care incurajeaza nasterea naturala asistata de moasa.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Victoria Parpalea: "A fost destul de amuzant, ca am avut un travaliu pe autostrada. Sotul si moasa spuneau glume. - Ati mers cu moasa cu tot? - Da, am avut un program special in spital, a stat doar moasa cu noi si veneau din cand in cand medicii de garda sa vada daca totul e in regula."
Putine gravide stiu insa ca moasa nu e un asistent din sala de nasteri, ci un specialist cu facultate, care lucreaza in paralel cu doctorul. Si - spun normele europene - are grija de bebelus de cand e cazat in pantecul mamei si pana la cateva luni.
Acum 30 de ani, profesia a cazut in dizgratie. Abia acum avem peste 800 de moase, dar care abia reusesc sa-si faca loc in maternitati sau la tara, unde moartea la nastere, fie a mamei, fie a bebelusului, nu mira pe nimeni.
Adina Paun, vicepresedinte Asociatia Moaselor Independente: "Vorbim de pilda de o comunitate izolata, fara medic de familie, fara asistenta, unde moasa poate asigura sanatatea ginecologica a femeilor din cateva sate. Contraceptie, depistarea sarcinii, programele de screening pentru cancer de san si de col uterin".
Moasele sunt destul de rare, mai ales in Bucuresti. Sarcina este o perioada cu mare intensitate psihoemotionala si, de aceea, este nevoie de acest profesionist.
Avem asadar o resursa care ar putea salva anual sute de vieti. Mingea e in prezent in terenul Ministerului Sanatatii, de la care se asteapta, de o jumatate de an, normele de aplicare pentru legea moaselor.