De azi totul este mai scump! TVA-ul a fost marit cu 5%

Dată publicare: 01-07-2010 00:00
Dată actualizare: 16-10-2012 20:20


De astazi este oficial: orice se vinde in Romania are TVA de 24%. Insa nu toate preturile au crescut in magazine, cel putin nu din prima zi cu 5%.

Iar pentru cele care s-au scumpit este vorba despre majorari de la cativa bani la cativa lei pe produs. Reporterii PROTV au facut socotelile si au aflat ca o familie de 3 persoane va trebui sa achite, in medie, cu 100 de lei mai mult in iulie decat in iunie pentru mancare, utilitati si imbracaminte.

Vestea majorarii TVA de la 19 la 24% nu i-a luat prin surprindere doar pe cumparatori, ci si pe proprietarii magazinelor care au facut noapte alba pentru modificarea preturilor.

Cu ajutorul unui sistem informatic, un telefon mobil isi va schimba pretul in mai multe magazine in acelasi timp.

La alimente este ceva mai complicat. Sunt zeci de mii de produse, asa ca o sa fie dificil sa socotesti si sa faci atatea si atatea etichete.

Daca un salam de vara costa inainte de scumpire 12,5, astazi costa cu 5% mai mult, adica 13,10, iar laptele, de la 3,60 va creste la 3,75.

Carburantii se scumpesc cu pana la 22 de bani pe litru, iar gazul cu 4 bani pe metrul cub.

Sunt si voci care spun ca de azi clientii lor nu vor avea un soc, in sensul ca vor mentine preturile la fel. Este si cazul a trei lanturi de hipermarketuri care vor mentine aceleasi preturi la promotii pana la epuizarea stocurilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO