De 1 martie, zeci de mii de copii au trait un sentiment unic. "Baietii dau martisoare fiindca fetele sunt speciale"
In prima zi a celui mai frumos dintre anotimpuri, cu totii au fost parca mai zambitori si mai optimisti. Dar, nimic nu se compara cu emotia primului martisor daruit sau primit la scoala.
De 1 martie, zeci de mii de copii au trait acest sentiment unic. Baietii au pregatit mici atentii pentru colegele de clasa si pentru doamnele invatatoare, iar fetele si-au admirat toata ziua darurile primite.
Pentru fetitele din primul an de scoala emotiile asteptarii martisorului mult dorit au fost uriase. Sofia a stiut exact ce vrea.
Reporter: Cand ai plecat de acasa te-ai gandit de la cine ti-ai dori sa primesti martisor?
Sofia: Da
Reporter:De la cine?
Sofia: De la Bubu.
Iar Bubu nu a dezamagit.
Reporter: De ce dau baietii martisoare fetelor?
Bubu: Fiindca fetele sunt foarte speciale
Reporter: Ce au special?
Bubu: Totul.
Sofia, la randul ei, i-a facut o bucurie Smarandei.
Smaranda: "Scrie te iubesc, Smaranda, in engleza si esti una dintre cele mai bune prietene.”
Bineinteles, nu au fost uitate doamnele invatatoare si profesoare, care au plecat astazi cu bratele pline de flori.
Galanti, cativa elevi de clasa a 2-a de la o scoala privata au iesit sa imparta martisoare si pe strada. In tot acest timp, baietii cu doi ani mai mare la de Scoala Sfintii Voievozi, au facut mici atentii pentru mame. Altii au creat papusi traditionale din lana alba si rosie.
Romania incearca de cativa ani, intr-un dosar comun cu Bulgaria, Serbia si Macedonia, sa introduca martisorul in patrimoniul Unesco. Traditia este recunoscuta aici de la finalul secolului al 19-lea insa arheologii sustin ca au gasit simboluri asemanatoare, vechi de 8000 de ani.
Pe vremuri, in Moldova si Bucovina, martisorul era, de fapt, o moneda de aur sau argint, legata cu un snur alb si rosu la gatul copiilor, pentru a-i feri de boli. Dupa 12 zile, snurul era legat de un pom, iar cu banutul parintii cumparau cas, pentru a avea fata alba tot restul anului.