Daca faceti accident din cauza soselei, plateste statul reparatiile
Tarziu, dar li se face dreptate si soferilor din Romania. Accidentele mortale sau masinile distruse vor fi despagubite de stat, atunci cand se dovedeste ca nu omul a fost de vina, ci drumul.
Ministerul Transporturilor trebuie sa verifice toate proiectelele de sosele si autostrazi. Astfel vom afla si noi care sunt periculoase, iar daca adminstratorii acestora nu iau masuri, vor putea fi dati in judecata.
Drumul european 85, de exemplu, care leaga Bucurestiul de zona Moldovei este recunoscut drept o adevarata sosea a mortii. Numai in zona din Buzau, in ultimele luni, au avut loc cinci accidente grave.
Povestea se repeta si in celalalt capat al tarii, la Arad. In 2008, trei oameni au murit zdrobiti sub un TIR plin cu doze de bere.
Tragediile sunt puse de fiecare data pe seama soferilor inconstienti, insa daca aruncam o privire la configuratia drumului intelegem cat de usor este sa gresesti. Aici intervin auditorii de siguranta rutiera, care le vor arata autoritatilor greselile de proiectare.
Noroc ca ne obliga Uniunea Europeana sa ne grabim, pentru ca proiectul este deja in intarziere cu un an...
Pe de alta parte, soferii vor scapa si de corvoada gasirii rovinietei care dovedeste plata taxei de drum, odata cu introducerea de la 1 august a rovinietei electronice. Dispare asadar autocolantul din geam, iar automobilistii vor primi doar o chitanta fiscala, daca fac plata la o benzinarie, spre exemplu.
Din acel moment, numarul de inmatriculare al masinii va fi introdus intr-o baza de date nationala. Pe sosele vor fi instalatate camere video speciale, precum cele ale politiei rutiere, care vor citi si recunoaste numerele masinilor. Daca o masina este identificata pe sosea, dar nu figureaza in baza de date, va fi oprita de Politie, iar soferul va plati atat o amenda, cat si o despagubire catre Compania Nationala de Drumuri.
CAT VETI PLATI DACA VETI FI PRINSI FARA ROVINIETA
In cazul autoturismelor, amenda este de pana la 500 de lei, iar despagubirea de 28 de euro, echivalenta cu taxa de drum pe un an.
In cazul camioanelor de mare tonaj, amenda este de 4.500 de lei, iar despagubirea de 1.210 euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, compania nationala de drumuri, ministerul transporturilor, rovinieta,
Dată publicare:
29-01-2010 00:00