Cum vor sa ajute autoritatile tinerii care nu au luat bacalaureatul si vor sa munceasca
Guvernul a aprobat un proiect pilot, cu bani europeni, prin intermediul caruia 5.000 de absolventi de liceu vor invata o meserie, sau isi pot continua studiile.
Unii vor avea sansa sa-si faca ucenicia in companii private, altii vor urma cursuri de calificare, iar cei care vor sa ajunga la facultate vor primi meditatii.
Vasile a terminat liceul anul trecut, insa nu a reusit sa-si ia si diploma de bacalaureat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
I-a fost greu sa-si gaseasca o slujba, pentru ca nu stie o meserie. Pana la urma a gasit o pila.
Statul ajuta tineri ca el si le ofera firmelor care-i angajeaza 300 de lei din salariu.
In unele zone sistemul functioneaza, in altele nu. In Timisoara, un patron care s-a putut lipsi de aceasta facilitate, dar nu si de ideea de a avea angajati tineri.
In fiecare an merge in licee, sa recruteze elevi cu note mici, pe care sa-i invete meserie. Pe cei buni ii pastreaza si ii plateste cu 700 de lei lunar.
Marian Iulian: "Nu eram stralucit, dar mi-am dat interesul la o meserie de instalator.E o sansa pentru cine vrea sa invete".
Lucian Maris, patron: "Nu toti pot fi doctori. Fiecare se naste cu un talent, care trebuie descoperit."
Ministerul Muncii vrea sa ajute 5.000 de absolventi de liceu, care nu si-au luat bacalaureatul. Numai anul trecut, 100.000 au fost in aceasta situatie.
Concret, la cel mult 4 luni dupa ce tanarul a terminat liceul sau a intrat in somaj, ministerul il va sprijini fie sa-si continue studiile, fie sa participe la niste cursuri de calificare si reconversie profesionala, fie sa urmeze un stagiu de practica intr-o companie, unde ulterior ar putea fi angajat.
Acesta este un proiect pilot finantat din bani europeni.
Mariana Campeanu, ministrul Muncii:
"Ei sunt categoria cea mai vulnerabila, pentru ca nu au nicio specializare, nu pot sa mearga la universitate pentru ca nu si-au luat bacalaureatul."
Autoritatile vor incheia parteneriate cu inspectoratele scolare, pentru recrutarea tinerilor, dar si cu angajatorii dispusi sa-i califice.
In prezent, in Romania sunt 50.000 de someri sub 25 de ani.
Acestia primesc de stat timp de 6 luni cate 250 de lei lunar.
La noi in tara, rata somajului in randul tinerilor a crescut in mod continuu, ajungand de la 18,6% in 2008, la 23,7% in 2011, foarte aproape de media europeana.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, calificare, cursuri, muncitori, someri,
Dată publicare:
21-05-2013 14:29