Bacalaureatul olimpicilor a inceput luni, cu proba orala la limba romana

21-05-2013 11:45

Elevi, bacalaureat 2013

Peste 200 de elevi calificati la olimpiade sau concursuri sportive internationale si care in perioada sesiunii de bacalaureat din vara 2013 vor fi plecati din tara pentru a participa la aceste concursuri participa la sesiunea speciala a bacalaureatului.

Potrivit sefului Inspectoratului Scolar Judetean Prahova, Horia Toma, probele de examen pentru aceasta sesiune de Bacalaureat 2013, care au inceput luni, se sustin la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Ploiesti, iar corectarea lucrarilor va avea loc la Colegiul National "Alexandru Ioan Cuza" din localitate.

Horia Toma a spus ca la aceasta sesiune speciala a bacalaureatului participa 209 elevi, dintre care patru sunt etnici maghiari si unul este etnic german.

Cei patru elevi de etnie maghiara vor sustine probele scrise in limba materna, in timp ce elevul de etnie germana a ales sa sustina in limba romana toate probele, cu exceptia celei de evaluare a competentelor lingvistice in limba materna.

La sesiunea speciala de Bacalaureat 2013 dedicata elevilor olimpici s-au inscris elevi din judetele Alba, Cluj, Dolj, Constanta, Botosani, Neamt, Maramures, Tulcea, Timis, Arges, Dambovita, Teleorman, Vrancea, Braila, Iasi, Bacau, Salaj, Hunedoara, Olt, Sibiu, Ilfov, Valcea, Mures, Giurgiu, Mehedinti, Suceava, Bihor, Bistrita Nasaud si din Bucuresti.

Este vorba despre elevi olimpici calificati la olimpiade internationale de chimie, biologie, matematica, informatica, limba rusa, fizica, precum si sportivi care vor participa la concursuri internationale de atletism, baschet, box, canotaj, ciclism, handbal, judo, kaiac, lupte, karate, biatlon, scrima, tenis tir, dar si de elevi care in perioada sesiunii de bacalaureat din vara vor sustine examene de admitere la universitati din strainatate.

Cei mai multi dintre candidatii care se pregatesc pentru o competitie sportiva sunt inscrisi la handbal - 37, atletism - 29, canotaj - 21, lupte - 17, judo - 16, baschet si box cate 11, totodata exista candidati pentru competitii de calarie, ciclism, schi fond, patinaj artistic si patinaj viteza, tir cu arcul, tenis si tenis de masa, scrima, snooker, taekwondo, motocros.

De asemenea, cate noua candidati se pregatesc pentru concursurile internationale de biologie si chimie, cate sapte pentru limba rusa moderna si matematica, sase - fizica, cinci - informatica si unul - geografie.

Prima proba, cea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, a inceput luni la ora 9.00, iar elevii sunt programati din ora in ora, intrand in serii de cate cinci, ultima serie fiind programata la ora 15.00.

Din cei 209 elevi care participa la sesiunea speciala a bacalaureatului, 108 sustin aceasta proba luni, ceilalti 101 urmand sa sustina examenul oral marti. In intervalul 22-23 va avea loc evaluarea competentelor digitale, iar in perioada 24-25 mai va avea loc evaluarea competentelor lingivistice intr-o limba de circulatie internationala.

Din 27 mai candidatii vor sustine probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Astfel, in 27 mai este programata proba la limba si literatura romana, in 28 mai proba obligatorie a profilului, in 29 mai proba la alegere a profilului si specializarii, in timp ce in 30 mai va avea loc proba la limba si literatura materna, iar rezultatele vor fi afisate in 31 mai.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO