Cum te poti apara de hotii de biciclete. Dau atacul fara sa le pese de camerele de supraveghere si dispar in 50 de secunde
De cum a dat firul ierbii si bate aer de primavara, furtul de biciclete a redevenit sport national. Hotii dau atacul ziua si, fara sa le pese ca pot fi inregistrati de camerele de supraveghere, dispar in 30-40 de secunde.
Cei care nu vor sa aiba de-a face cu ei sunt sfatuiti sa isi cumpere lanturi groase, GPS pentru bicicleta si chiar sa se inscrie intr-un registru special, ca cel pentru masini.
O scena din centrul Bucurestiului: un tanar sare un gard, se apropie de o bicicleta legata cu lant antifurt. Are nevoie de fix 40 de secunde ca sa-l taie. Peste alte zece secunde pedaleaza deja in viteza pe strazi. Paguba proprietarului este de 2.000 de lei, iar bicicleta a fost data in cautare generala pe Facebook.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Noi postam anuntul cu biciclete furate pe Facebook sa vada cat mai multa lume, dar si pe site exista o sectiune separata", spune Tudor Covaciu, administratorul unui registru de biciclete.
Registrul, o actiune voluntara a celor care vor sa opreasca furturile, are chiar si un parteneriat cu 2 inspectorate de politie din tara. Ideea registrului este simpla. Pozele cu bicicleta, dar si numarul de inregistrare unic, stantat inca din fabrica pe cadru sunt inscrise in baza de date.
Pagubitul poate demonstra in orice moment ca este proprietarul ei, evident, daca o gaseste.
Exista si situatii norocoase. Vanzatorii dintr-un magazin au recunoscut o bicicleta furata, asa ca au anuntat politia. Noul proprietar venise la ei pentru o reparatie.
"Am reparat bicicleta, iar la iesire a iesit direct in bratele celor de la Sectia 20", a spus vanzatorul, Eusebiu Diaconu.
O solutie moderna pentru cei care tin mult la bicicletele lor poate fi un GPS incastrabil.
"Se monteaza disimulat pe bicicleta, sub diverse forme. O armati fie printr-o cheita de comanda, fie prin SMS si daca cineva se atinge de bicicleta incepe si va suna telefonul. Eroarea este in camp deschis este de 5 metri", spune Florin Zeciu.
Bateria tine patru zile, timp in care ar trebui sa reusiti sa o gasiti. GPS-ul pentru bicicleta costa 100 de euro si este monitorizat prin satelit timp de un an. Ulterior, abonamentul de monitorizare va costa 30 de euro anual.
Potrivit unor studii, 30 la suta dintre romani au cate o bicicleta acasa. Asta inseamna ca in tara noastra sunt aproape 6 milioane de biciclete. Nimeni nu a calculat, insa, cate sunt furate, in conditiile in care, de regula, proprietarul nu anunta paguba la politie.
Deocamdata, in registrul pentru biciclete sunt inscrise 2.000 de biciclete. 100 au fost declarate disparute.