Cum sa nu cazi in plasa hotilor. Reguli de aur care trebuie respectate atunci cand platim cu cardul
Si hotii se modernizeaza, nu doar cardurile si modul in care le folosim. Ca sa ramanem cu banii in cont, trebuie sa respectam cateva reguli de aur atunci cand platim cu cardul in magazine sau pe internet.
Cazurile de frauda s-au dublat in ultimi doi ani, pentru ca infractorii ne vaneaza orice greseala.
Este de preferat sa folositi bancomate pe care le cunoasteti, de preferinta amplasate intr-o agentie bancara. Si asta pentru ca hotii monteaza niste dispozitive care seamana foarte bine cu fata unui bancomat normal, dar care de fapt copiaza datele cardului si PIN-ul, in momentul in care l-ati introdus.
Alti hoti monteaza camere de luat vederi pentru a vedea PIN-ul tastat, asa ca acoperiti tastatura cu mana.
Politistii spun ca in doar cinci luni au descoperit in toata tara 30 de bancomate pe care hotii montasera aparate de citit cardurile. O treime dintre autori sunt cetateni bulgari.
O metoda similara este copierea datelor, cand este folosit cardul. Atunci cand platiti la casa nu pierdeti cardul din ochi, pentru ca vanzatorul sa nu il treaca printr-un cititor ilegal ascuns sub tejghea. Iar cand introduceti PIN-ul, acoperiti tastatura cu cealalta mana.
Varianta cea mai moderna este furtul on-line, in care posesorul de card este pacalit sa isi dea datele. Nu faceti plati pe site-uri despre care nu sunteti sigur ca sunt cele reale si nu divulgati in nici un caz PIN-ul.
Expertii spun ca site-urile reale pot fi identificate relativ simplu.
"Trebuie sa ne asiguram ca informatiile pe care le introducem sunt transmise catre acel site pe un canal securizat. Ne asiguram ca adresa de internet pe care o accesam incepe cu https", a declarat Andrei Panait, expert in securitate IT.
Anul trecut au fost identificate 828 de cazuri de fraude bancare, iar peste 600 de persoane au fost trimise in judecata.