Importam pana si balegar. Romania nu produce combustibil ecologic, pentru ca "nu renteaza"

Dată publicare: 09-11-2011 18:44
Dată actualizare: 01-10-2012 08:56


Pare greu de crezut, dar Romania, o tara cu sute de mii de oi si vaci, importa balegar pentru cei care au centrale termice speciale, pe peleti.

Avem materie prima cat sa incalzim toata tara, spun cei din domeniu, insa prea putini vor sa castige 90 de euro pe tona de combustibil ecologic.
 

Taranii din Moldova folosesc si acum tizicul, adica balegarul uscat, pe care il arunca in soba in zilele geroase.

La scara industriala, insa balegarul este introdus intr-o instalatie care il usuca, iar apoi il preseaza. Rezulta acesti peleti care sunt arsi in centrale eco- speciale.

In acest hotel de langa Bucuresti a fost montata recent o astfel de instalatie, iar patronul se lauda deja ca i-a scazut factura la jumatate.

Domnul Hornet are insa o problema: nu gaseste peleti din balegar in Romania, pentru ca foarte putini se incumeta sa produca asa ceva.

Vecinii nostri din Ungaria au descoperit "parfumul" afacerii cu balegar si fac din el acest combustibil, care, de altfel, nu are deloc mirosul materiei prime.

Ungurii produc anual 7 milioane de tone de peleti. Asa ca au si pentru export.

Noi am putea sa facem 10 milioane, dar inca stam pe ganduri. Doar cativa au mirosit afacerea.  Ar fi cazul, mai ales ca autoritatile vor prelungi si in 2012 programul Casa Verde. In plus, vor aloca cu 25% mai multe fonduri ca in 2011.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO