Cum au reusit 2 profesori sa puna pe picioare un centru de recuperare pentru copii, dupa ce fiica lor s-a nascut cu probleme

×
Codul embed a fost copiat

In Alba Iulia locuieste un cuplu de profesori de liceu care in trei ani a pus pe picioare un centru de recuperare pentru copii, deschis familiilor din toata tara.

Pentru sotii Sebastian si Iulia Onac lupta a inceput dupa ce fiica lor s-a nascut cu probleme locomotorii. Au decis pana la urma sa ajute o comunitate intreaga de parinti si copii in situatii similare.

Cei doi profesori s-au batut cu birocratia si lipsa banilor si au reusit sa convinga mai intai primaria, apoi oameni de rand si firmele, sa cladeasca unul dintre cele mai moderne centre de recuperare de la noi.

Sebastian are 12 ani si sufera de tetrapareza spastica. Ultimii 10 a batut tara-n lung si lat alaturi de mama sa.

Acum, Sebastian, dupa ani de cautari a gasit un centru in Alba Iulia in care invata cum sa se ridice in picioare.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Am descoperit in sfarsit dupa 10 ani de recuperari in tara. Centrul care sa-l atraga pe Sebi, centrul in care sa-si doreasca sa vina la recuperari", spune mama lui Sebastian.

Sub acelasi acoperis sunt tratati aproape 50 de copii din toata tara. Centrul se numeste Maria Beatrice. In urma cu 3 ani aici era un demisol intunecat, cu camere goale si ziduri cu igrasie.

O poveste care incepe acum 6 ani, cand s-a nascut Maria Beatrice. Dupa cateva luni au descoperit ca fiica lor sufera de o boala care o impiedica sa vorbeasca si sa mearga, iar tratamentul costa zeci de mii de euro. Au adunat bani si au plecat in Germania si Ucraina, dar nu si-au permis din salariul lor de profesori, el de informatica, ea de engleza, sa sustina tratamentul prea mult timp.

Iulia Onac, profesoara: "Eram in spate cu Beatrice si el spunea ce ar fi sa facem un centru sa nu mai facem drumul pana acolo sa valorificam banii pe care ii dam pe tratamente in Ucraina, sa facem ceva la noi. Si mi s-a parut o nebunie. Cum sa facem un centru, noi suntem profesori, nu suntem nici tereapeuti, nici medici, ce stim noi despre asta".

Habar nu aveau in ce se baga. Au inceput sa citeasca, sa vorbeasca, sa adune in jurul lor parintii altor copii cu probleme similare. Si au pus un plan pe hartie.

Si-au prezentat proiectul in fata consiliului local si au obtinut un spatiu in care a functionat candva sectia de fizioterapie a spitalului judetean. Au implicat toata comunitatea in proiect. Primaria acopera costul tratamentelor pentru 25 de copii din oras. Iar elevii lor de la liceu si parintii acestora le-au sarit in ajutor la renovare.

Seara dupa ore, in weekenduri, de Craciun si Anul Nou, sotii Onac schimbau parchetul si zugraveau peretii.

Cand credeau ca au terminat treaba a inceput goana dupa hartii si stampile pentru autorizatii. Un adevarat test de perseverenta.

In scurt timp au ramas fara bani pentru dotarea centrului. S-au incapatanat si au gasit o solutie. Inainte de nasterea Mariei Beatrice, Sebastian Onac canta, in timpul liber, alaturi de Furdui Iancu si alti interpreti cunoscuti. Chiar daca este autodidact, in 2008 a castigat si un concurs national pentru romante: Crizantema de aur.

A apelat la vechile cunostinte pentru a-si face povestea cunoscuta. A organizat concerte si a invitat toti cunoscutii. Iar oamenii i-au sarit in ajutor. In cateva luni au schimbat fata centrului de recuperare si i-au pus un nume: Prietenii Mariei Beatrice. Iar pacientii au inceput sa ajunga aici din toata tara.

Costul sedintelor este semnificativ mai mic decat in strainante. 1200 de lei tratamentul si cazarea , timp de doua saptamani pentru familiile din afara judetului. Din banii stransi, ei spun ca platesc salariile angajatilor si o parte din utilitati.

Mai nou, fiziterapeuti de la stat vor sa vina aici in schimburi de experienta.

Acum, in timpul liber, sotii Onac trimit povestea lor primariilor din tara si le invate cum sa finanteze tratamentele micutilor din alte orase. Intre timp, pentru a se ocupa mai mult de centru , Sebastian preda cu jumatate de norma. Ca sa isi completeze veniturile, seara , de 2 ori pe saptamana, preda si cursuri de recalificare pentru somerii din oras. De trei ani, sotii Onac au schimbat fata unui loc in care isi ajuta copilul sa invete sa mearga. De munca lor se bucura insa zeci de micuti cu probleme din toata tara.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Centrele de
Centrele de "recuperare" din care doar moartea te salveaza. Copiii cu handicap, inchisi in adevarate lagare de concentrare

Romania, te iubesc! Aproape 70 la suta dintre romanii ajunsi intr-un centru de recuperare si reabilitare mai ies de acolo doar dupa moarte. In ciuda numelui pompos, aceste centru sunt adevarate lagare de concentrare.

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.