Școli din Capitală, înfrumusețate de artiști stradali: ”Într-o prima fază oamenii au fost reticenți”
Arta stradală poate schimbă în bine aspectul unui oraș. Este mesajul unor artiști care au pictat fațadele unor școli din Capitală și vor să îi învețe pe adolescenți cum să facă diferența între artă și vandalism.
Portretul lui Goethe, Alexandru Vlahuță stilizat sau trenuri și locomotive în mărime uriașă au apărut după luni de muncă.
Lucrările vor rezistă până la 10 ani, iar autorii speră ca anul viitor majoritatea școlilor să prindă viață prin culoare în cadrul proiectului ''Educație prin artă''.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Pe un frig pătrunzător, cinci artiști au folosit peste 2000 de sprayuri, 300 de litri de vopsea lavabilă și 50 de pensule pentru a picta pereții unor școli și licee din Capitală.
Portretul lui Alexandru Vlahuță, stilizat, se întinde pe 70 de metrii pătrați, la liceul care-i poartă numele.
Directorul Liceului Alexandru Vlahuță, Carmen Toma: ”La început am avut emoții, nu știam ce va fi acolo. E un altfel de graffiti, copiii învață că există și un altfel de graffiti, nu doar acela desenat de indivizi pe blocuri.”
Și simbolul Colegiului Goethe i-a inspirat pe artiști. Portretul lui Goethe în trei filtre, practic în 3 palete de culori diferite: lumină, întuneric și culoare, se întinde pe o suprafață de peste 100 de metri pătrați. Și este cea mai mare lucrare din cadrul proiectului educație prin artă. Ideea artistului a pornit de la teorica culorii studiată de Goethe.
Pereții școlii Sfântul Nicolae găzduiesc acum strângeri de mână, în timp ce la o altă școală, o pictură cu o fetiță în leagăn îi înveselește pe copii.
Liviu Zorilă, președinte asociația Edit: ”Într-o prima fază oamenii au fost destul de reticenți. Nu înțelegeau de ce venim să măzgălim pereții, care e scopul, de ce nu punem plastic sau de ce nu pictam pereți. Și ziceau: ok vă lăsăm, dar când le dați jos? ”
Pe lângă școlile din București, și două unități de învățământ din Deva și Baia Mare au căpătat o nouă înfățișare prin artă.