Cum ar fi fost pacaliti zeci de studenti de o firma. Finantarea proiectului, de 500.000 de euro, a fost blocata
Zeci de studenti de la Facultatea de Management, din cadrul SNSPA Bucuresti, acuza o firma care derula in facultate un proiect din fonduri europene ca i-a inselat.
Tinerii ar fi trebuit sa primeasca bani pentru conceperea unor planuri de afaceri. Dar nu s-a intamplat asa. Directorul firmei a fost prins cu nereguli, iar anchetatorii i-au blocat finantarea de 500.000 de euro ca sa evite o posibila frauda.
Iuliana s-a inscris cu mari sperante in proiectul inceput de Facultatea de Management, in colaborare cu o firma privata. 250 de studenti ar fi trebuit sa invete cum sa-si dezvolte spiritul antreprenorial, iar la final cele mai bune 70 de idei de afaceri erau premiate.
Iuliana a conceput un proiect maret pentru constructia la Horezu a unui spital privat de psihiatrie si maxima siguranta. Spitalul ar fi avut patru cladiri, amplasate in mijlocul padurii. 162 de angajati ar fi muncit acolo, dintre care 31 de medici.
Liliana Iacob, studenta: "Am participat la acest proiect acum doi ani de zile, cand am aflat ca as putea castiga un premiu de 2500 de lei."
O alta studenta a conceput un plan de afaceri pentru o firma de organizare evenimente in Bucuresti. 29 de oameni ar fi avut un loc de munca si s-ar fi ocupat de filmat, fotografiat, catering sau inchirieri de limuzine.
Cele doua, alaturi de alti 68 de studenti, au castigat, dar nu au vazut nici un ban.
Anca Florescu, studenta: "Am asteptat sa primim banii, am tot incercat sa luam legatura cu organizatorii, dar fara succes. De fiecare data am primit un refuz sau asteptati putin".
Andi Miron, student: "Pana acum, nu le-am primit si au trecut 2 ani de la demararea proiectului."
Tinerii au avut anumite suspiciuni in privinta firmei care a incercat un parteneriat cu Facultatea de Management din cadrul SNSPA Bucuresti si a cerut 500.000 de euro, bani europeni nerambursabili.
Liliana Iaco, studenta: "S-au tinut doar doua workshopuri. La unul ne-a spus sa semnam mai multe prezente ca si cand s-ar fi tinut mai multe."
Anca Florescu, studenta: "Organizatorii ne-au... nu pot sa spun RUGAT, ne-au PUS sa semnam o foie de prezenta cum ca am participat la mai multe workshopuri. Eu am semnat personal vreo 3 foi de prezenta."
In aceste conditii, ofiterii care verifica proiectele POSDRU au blocat finantarea.
Directorul firmei prin care se desfasura proiectul european se teme de autoritati si a refuzat sa vorbeasca oficial cu reporterii Stirilor PRO TV. A precizat insa ca a dat in judecata OIPOSDRU - organismul din Romania care monitorizeaza, in acest domeniu, fondurile venite de la Uniunea Euroneana.
Patronul firmei: "Nu vreau sa vina DNA-ul sa-mi spuna: Ia vino tu si da-mi cu subsemnatul aici, in calitate de martor."
Reporter: "Ce legatura are DNA-ul cu asta?"
Patronul: "Pai tu ce crezi ca a facut aia, abuz in serviciu..."
Studentii nu sunt insa singurii pagubiti in aceasta poveste. Si Facultatea de Management, care a pus la dispozitie sali de curs si materiale pentru asa-zilele activitati din proiect, are de primit bani de la firma privata.
Din cauza unor suspiciuni grave de frauda, in 2015, Comisia Europeana a blocat in Romania programul POSDRU, pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, si am fost in pericol sa pierdem o jumatate de miliard de euro. De anul acesta, procedura pentru obtinerea unor astfel de fondurilor se modifica si toate proiectele vor fi depuse online.
Astfel, platforma va genera singura bugetul pentru dosar si nu se vor mai putea face modificari in documente.
Sursa: Pro TV
Etichete: inselaciune, facultate, studenti, fonduri europene, proiecte,
Dată publicare:
07-04-2017 19:30