Livezile cu pruni pot fi adevarate mine de aur. Locuitorii unui sat din Olt au dezvoltat o mica industrie din prunele uscate
Livezile cu pruni sunt adevarate mine de aur pentru gospodarii din multe regiuni ale tarii. Daca unii castiga bani frumosi transformandu-le in tuica sau magiun, locuitorii unui sat din Olt, au dezvoltat o mica industrie din prunele uscate.
Succesul nu s-a lasat asteptat prea mult, iar prunele uscate de Leleasca au ajuns sa fie cautate si in strainatate. Satenii din Leleasca au o tehnologie speciala de uscare a fructelor, astfel ca niciun pic de fum nu atinge pruna.
"Se pun pe site si sunt bagate in cuptor. Timp de 24 de ore dureaza procesul de deshidratare.Temperatura trebuie controlata intre 70 si 90 de grade, maxim, pentru ca altfel se ard." - povesteste un satean.
Delicatesele ajung apoi pe rafturile magazinelor si in piete.
Nicolae Urdoiu, producator: "Ce se poate gati bun? Compotul de prune care este foarte bun si pentru digestie, mancare de prune cu orez, este o mancare foarte delicioasa".
Madalina Stancu este unul dintre cei mai mari producatori de prune uscate din zona. Pentru ca totul sa iasa perfect, Madalina e atenta la fiecare detaliu. Traditia s-a transformat in afacere de succes abia anul trecut. Pentru asta, femeia a ridicat de la zero o mica fabrica. Acum, fructele ei se vand in marile lanturi de magazine, dar si in strainatate.
Madalina Stancu, producător: "Am fost contactati de diversi clienti care vor sa duca produsul nostru in afara tarii, (..) ne-au propus Europa, Emiratele Arabe Unite".
Si Marian a inteles ca afacerea cu prune e profitabila, asa ca a investit intr-o livada de 1.300 de pomi, de care se ocupa cu familia.
Peste 40 de producatori din Leleasca se ocupa de plantatii de pruni din specia d'arjan, un soi special pentru obtinerea prunelor uscate. Cu totii spera sa transforme colaborarea pe care o au in acest moment, intr-o asociere parafata si recunoscuta care sa le permita sa exporte oriunde in lume.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, olt, prune, afacere, pomicultura,
Dată publicare:
12-10-2014 08:22