A strans 120.000 de euro, a asteptat un an transplantul, insa i s-a refuzat dreptul la viata. Destinul trist al Biancai
Pacientii romani care au nevoie de transplant de plamani se plang ca li se refuza dreptul la supravietuire. Clinica AKH din Viena, singura unde bolnavii nostri puteau fi operati, a stopat acordarea de organe romanilor.
Motivul? Tara noastra nu a furnizat la randul ei organe si nu mai poate primi altele. Agentia Nationala pentru Transplant promite ca va reglementa situatia. Dar este prea tarziu pentru o romanca de 26 de ani care a murit dupa ce a asteptat plamani mai bine de un an.
"Tu, mami, stii ce zi e astazi?
- Nu
- Azi am un an si doua luni de cand astept transplantul"
Aceasta discutie dintre mama si fiica avea loc cu doua saptamani inainte ca Bianca, la 26 de ani, sa piarda lupta.
Cand totul parea ca se rezolva, clinica AKH din Viena a sistat acordarea organelor catre romani, chiar daca bolnavii aveau in cont cei 120.000 de euro necesari pentru operatia de transplant.
Sora Biancai: "In martie 2015 a primit socul si vestea ca pacientii romani sunt sistati de pe lista de asteptare pana in septembrie... datorita, nu stiu lor, politica... Ca au fost neintelegeri intre state si sunt pe cale sa fie rezolvate.”
Medicii de la Viena sustin ca Eurotransplant, un ONG cu sediul in Olanda care intermediaza prelevarea si acordarea de organe, a interzis clinicii din Viena sa le dea organe romanilor, pe motiv ca Romania nu este, la randul ei, tara donatoare. Si cum Austria e singura noastra sansa, pacientii nostri si-au pierdut speranta.
Anca Popa, vicepresedintele asociatiei pentru transplant de plamani: "In alte tari unde s-ar putea face transplat, Franta, Germania, nu este posibil din punct de vedere logistic. Transferul este de lunga durata si exista posibilitatea ca grefa sa moara."
In tot acest scandal, autoritatile de la Bucuresti sustin ca Romania nu avea niciun acord semnat cu Eurotransplant. Doar o intelelegere amiabila cu clinica din Viena. Autoritatile vor acum un acord cu Eurotransplant, doar pentru plamini.
Radu Deac, directorul Agentiei Nationale pentru Transplant: "De 3 zile astept astept acest raspuns, data cand ne primeste presedintele Eurotransplantului sa discutam concret si sa semnam ceea ce doresc domniile lor, sa putem oferi de la donatorii nostri plamani. Dar inteleg ca in Romania nu se poate face in acest moment prelevare de plamani. Prelevarea o face unitatea care obtine, adica vin cu avionul de la Akh.
Reporter: Si noi avem vreo unitate acreditata in acest sens?
Radu Deac, directorul Agentiei Nationale pentru Transplant: Zilele acestea este acreditata sau a fost acreditat spitalul Sfanta Maria.
In prezent, 30 de pacienti romani au nevoie de transplant de plamani.
Sursa: Pro TV
Etichete: ue, viena, transplant, organe, eurotransplant,
Dată publicare:
10-03-2016 18:39