Catedrala Mantuirii Neamului SARAC. In prag de Sarbatori, Patriarhia mai cere niste bani de la popor

Ultima actualizare: 21-12-2013 07:12

Patriarhia Romana cere ajutor pentru finalizarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului si a trimis o circulara primariilor si consiliilor judetene din tara.

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane le cer alesilor locali cateva sute de mii de lei. N-au fost ocolite nici orasele sarace, care n-au avut bani sa ridice azile de batrani sau centre sociale pentru oamenii sarmani.

"Va rugam, domnule Presedinte al consiliului judetean sa acordati un sprijin financiar in valoare de 300.000 de lei Patriarhiei Romane pentru plata materialelor si manoperei necesare lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului. "

Pe langa aceasta suma fixa ceruta Consiliului Judetean Bistrita, Patriarhia a mai solicitat bani si primariei din Bistrita, care inclina spre credinta, in timp ce reprezentantii consiliului se mai gandesc.

"Avem in plan sa includem in bugetul de anul viitor acesta suma de 200.000 de lei si sa vedem daca va fi aprobata", a declarat Purtatorul de Cuvant Primaria Bistrita.

500.000 de lei le-a cerut Patriarhia autoritatilor bistritene, in conditiile in care in oras Biserica nu are niciun centru social sau un adapost pentru oamenii strazii.

Enoriasii spun ca ar prefera ca banii sa fie investiti in folosul comunitatii si nu trimisi in conturile patriarhiei.

200.000 de lei au cerut reprezentantii Patriarhiei si Primariei si consiliului judetean Satu Mare, insa edilii au spus NU din start. In acest oras singurul ajutor oferit saracilor este un adapost de noapte.

Un refuz categoric a venit si de la Timisoara: "Noi am alocat si am dat efectiv in anul 2013 o suma de 400.000 lei pentru reabilitartea Catedralei Miropolitane din Timisoara, drept urmare nu mai avem bani si pentru Catedrala Mantuirii Neamului", au declarat autoritatile.

Patriarhia sustine ca nu este deloc deplasata aceasta cerere de donatie.

"Unii enoriasi din tara spun ca ei nu vor veni niciodata sa se roage la Catedrala din Bucuresti. Viitoarea Catedrala Patriarhala nu este doar a bucurestenilor, ci a tuturor romanilor din tara si strainatate" - a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

In acest moment, proiectul grandios al Catedralei Neamului este executat in proportie de 15%. Pana acum s-au strans 25 de milioane de euro din necesarul de 100 de milioane. Ritmul de colectare a scazut la jumatate in ultimul an.

De exemplu, pe site-ul construimcatedrala.ro, creat special pentru donatii online, s-au adunat mai putin de o mie de contributii, in doi ani si jumatate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO