Culturi compromise în mare parte, din cauza ploilor din ultima lună. Ce spun fermierii

26-06-2020 19:31


Atenție, în această vară trebuie să mâncați fructele imediat ce le cumpărați, pentru că se strică repede.

Din cauza ploilor din ultima lună, cireșele plesnesc pe crengi, iar zmeura mucegăiește. Cultivatorii spun că jumătate din recoltă este compromisă, iar fructele pe care le vând sunt mai scumpe și nu rezistă multe zile, nici măcar în frigider.

O plantație din județul Alba ar trebui să dea rod până toamna târziu, însă primele fructe sunt distruse.

Culegătoare de zmeură: „Zmeura este foarte, foarte afectată din cauza ploilor în exces. Putem să spunem că în proporție de 65-70% aruncăm, deocamadată, ce culegem. Uitați, boabe ajunse la maturitate, din păcate, mucegăite, altele frumoase, dar puține. Am avut zile când și de două ori a plouat sau a plouat non-stop o zi întreagă. Mucegăiește fructul efectiv, mucegăiește boaba mare, frumoasă, și deja este afectată din cauza ploilor în exces”.

Tufele trebuie verificate zilnic, iar fructele cu putregai, înlăturate, pentru a nu le îmbolnăvi și pe celelalte. Din cauza pierderilor și a muncii suplimentare, fermierii măresc prețurile.

Izabela Bodor, proprietar de cultură de zmeură: „Pe fiecare tufă, peste jumătate ce e acuma la maturitate și, din păcate, și boabele necoapte se aruncă, pentru că e așa afectat de ploaie și nu se poate consuma, e plin de mucegai, nici măcar gem nu se poate face. Anul trecut, în această perioada, kilogramul era de 18-20 de lei, anul acesta atinge și 25-30 de lei, din cauza mucegaiului de a intrat în fruct, a plolilor în exces”.

Într-o fermă din Viile Sibiului sunt peste 20 de hectare de cireși. Chiar dacă ramurile sunt încărcate de fructe, multe sunt compromise.

Cireșele sunt atacate de o ciupercă, devin maro la culoare și își pierd aroma.

Ciprian Bardan, director de fermă pomicolă: „Fructele toate care sunt bolnave trebuie, la un moment dat, date jos din pom și înglobate în sol, nici măcar pe sol nu e voie să rămână”.

Oamenii încearcă să adune cât mai multe fructe sănătoase, doar că recoltarea devine migăloasă.

Ciprian Milea, inginer horticol: „Culegătorii, când se urcă în pom, trebuie să fie atenți, să nu o culeagă pe aia mucegăită, pe aia crăpată, că apoi se strică toată „mustăria”, cum zicem noi, cum vine vorba”.

În alte țări, livezile sunt protejate cu plase antiploaie, care opresc picăturile în exces, însă această metodă costă zeci de mii de euro pentru fiecare hectar acoperit. La noi, fermierii nu au bani pentru așa ceva.

Reporter: „Ce pomi sunt afectați?”
Nicolae Neamțiu, Direcția de Agricultură Sibiu: „Toți, la modul general, dar la momentul ăsta vorbim de cireș, care este afectat prin crăparea cireșelor. Se strică, perisabilitatea foarte mare, într-o perioada foarte scurtă”.

În aceste condiții, fructele sunt mai scumpe, iar clienții cumpără cantități mici. Ce nu se consumă poate fi transformat rapid în gemuri și dulcețuri.

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggerii din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57