Cu toaletele în curte, dar conectați la internet. Românii, în topul popoarelor dependente de tehnologie
Suntem în topul popoarelor dependente de tehnologie, arată un studiu Eurostat, efectuat în 17 din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene.
În medie, petrecem între două şi trei ore zilnic în faţa televizoarelor, calculatoarelor, telefoanelor sau tabletelor. Chiar şi în comunităţile sărace, fără apă sau canalizare şi cu toaletele în curte, oamenii sunt conectaţi la internet, iar de pe case nu lipsesc antenele parabolice.
Pe stradă, la terase, în mall-uri, la şcoală, la muncă sau acasă, practic nu există loc în care să nu butonăm. Mergem pe stradă cu ochii în telefoane şi nu mai suntem atenţi la oamenii din jur. Privirea periferică ne ajută de multe ori să ne ocolim, dar chiar şi aşa, unele ciocniri nu pot fi evitate.
Nici ieşirile în oraş nu mai sunt ce-au fost odată. Multe discuţii se mută pe telefon, deşi oamenii sunt față în faţă.
Reporter: - Cat timp petreci pe telefon?
Tânără: - Dacă e cineva la şcoală cu care am cu cine să vorbesc, nu petrec timp pe telefon, dar jumătate din timp, cam aşa ceva, de obicei mă uit pe Instagram, mă uit la seriale.
Reporter: - Eraţi 5 colege şi fiecare era pe telefon.
Tânără: - Ne-aţi prins într-o pasă proastă.
În fiecare casă, mai ales din mediul urban, găsim cel puţin un gadget, fie că e televizor, telefon, tabletă, calculator sau laptop.
"Un efect negativ este să petreci mai mult timp decât este necesar în detrimentul cititului, detrimentul practicării unui sport sau a socializării fata în faţă. Sunt studii care arată că apar forme de agresivitate, de dependenţă, lipsă de comunicare directă cu cei din jur", explică Andreea Mardache, sociolog.
Tehnologia este nelipsită inclusiv în comunităţile sărace.
Reporter: - În casă aveţi toaletă?
Localnic: - Nu, nu avem, avem afară, nu în casă.
Reporter: - Aici toată lumea are televizoare?
Localnic: - Da.
Eurostat a chestionat mii de oameni, cu vârste cuprinse între 20 şi 84 de ani, din 17 ţări membre ale Uniunii Europene despre tehnologie. Potrivit studiului, suntem în topul dependenţilor.
91,5 la sută dintre români au declarat că se uită constant la televizor, se joacă pe calculator şi accesează reţelele sociale de pe telefon. În faţa noastră sunt doar grecii, finlandezii şi polonezii.
Potrivit statiscilor, românii petrec, în medie - şi asta în afara muncii - 2 ore şi jumătate, chiar 3 în faţa ecranelor. Cei mai "detaşaţi" sunt francezii şi italienii, care petrec puţin peste două ore.
"În momentul în care am primit un mesaj trebuie să văd, să răspund, e nevoia aia de a fi prezent şi disponibil tot timpul”, explică Andreea Mardache, sociolog.
Specialiştii spun că nu trebuie să stăm mai mult de două ore în faţa ecranelor, pentru că altfel au efecte dăunătoare, mai ales pentru ochi. Copiii până în 3 ani nu ar trebui expuşi deloc tehnologiei, ci lăsaţi să se conecteze doar cu mediul înconjurător.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: studiu, telefon, tehnologie, televizoare, timp liber,
Dată publicare:
09-05-2018 19:22