Au terminat Robotica sau Economia, insa lucreaza ca bucatar sau make-up artist. De ce 80% dintre absolventi se reprofileaza

Dată publicare: 31-08-2014 19:46
Dată actualizare: 03-09-2014 07:07


Dupa ce si-au petrecut ani intregi pe bancile facultatilor, dar au ingrosat, in final, randurile somerilor de lux, absolventii din Romania se reprofileaza si o iau de la zero pentru a-si gasi de lucru.

Se inscriu la cursuri de calificare si profeseaza in alte domenii decat cele pentru care au invatat din greu. Unii o fac din pasiune, altii strict pentru a castiga mai multi bani.

Ana Maria a studiat timp de 5 ani Robotica in cadrul Politehnicii din Cluj. Si-a luat licenta, dar nu si-a gasit de lucru in domeniu. A urmat apoi cursuri de manichiura.

"Eram hotarata sa incep alta facultate: Management, business ca acolo am lucrat la banchete si-am zis ca nu mai incep, imi ajunge una. Nu poti face nimic cu una, poti sa ai 3,4 facultati daca in tara nu iti poti gasi nimic de lucru", spune Ana Maria.

A vazut ca se fac bani frumosi din manichiura, iar astazi are propriul salon. Povestea Roxanei a inceput pe bancile facultatii de Stiinte Economice din Cluj. A facut chiar si un masterat in domeniu, dar acum s-a reorientat si urmeaza un curs de calificare pentru a deveni make-up artist.

"Am incercat, am muncit ca si contabila, dar nu este ceea ce ma implineste. Nu regret deloc, aceasta meserie imi da foarte multa satisfactie, ma simt foarte bine in ceea ce fac, este o pasiune si merg cu foarte multa fericire la munca", spune Roxana.

Istvan a absolvit facultatea de programator calculatoare din Targu Mures. Dupa 4 ani, cu diploma in buzunar, invata acum sa devina bucatar.

"Mi-ar placea sa fiu bucatar si sa lucrez intr-o bucatarie. In fiecare zi facem meniul zilei si sa fiu sincer fiecare preparat este foarte usor de facut, daca ti se explica cum si ce trebuie sa faci", spune Istvan.

Mai departe, dupa ce va deveni un bucatar iscusit, vrea sa-si incerce norocul in strainatate. 80% dintre absolventii facultatilor din Romania profeseaza in alte domenii decat cele pentru care s-au pregatit - arata datele Agentiei pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior.


VIDEO PROTVPLUS.RO