30.000 de mii de absolventi ai Universitatii Spiru Haret isi cer diplomele in instanta. "Pierdem bani lunar la salariu"
Zeci de mii de absolventi ai universitatii Spiru Haret s-au trezit ca nu vor primi diplome de licenta. Ministerul refuza sa le elibereze, pentru ca facultatea nu ar avea acreditare pentru toate specializarile.
Printre absolventi sunt si cadre militare, care au probleme la locul de munca. Scandalul a izbucnit inca din 2009, timp in care atat Ministerul, cat si Universitatea, au fost chemate in judecata.
Peste 30 de mii de absolventi ai Universitatii Spiru Haret ar fi apelat la instanta suparati ca nu-si primesc diplomele de licenta. Cu totii sunt in aceeasi situatie: au urmat cursuri la fara frecventa sau la invatamant la distanta.
"Neeliberarea diplomelor deriva dintr-o hiba a legii educatiei. Atata vreme cat forma de invatamant e acreditata pentru cursuri de zi, poate sa organizeze si forme de invatamant ID si FR", spune avocatul Adrian Cuculis.
Ministerul Educatiei spune altceva: Universitatea Spiru Haret a primit acreditare numai pentru cursuri la zi, nu si pentru celelalate forme de invatamant. Iar absolventii s-au trezit ca au doar liceul si sunt penalizati la serviciu.
"Am absolvit psihologia in 2009. Au trecut 5 ani de cand incerc sa obtin diploma. Am pierdut o avansare si bani", a spus un cadru militar.
Probleme au insa si cei care au reusit sa primeasca diplomele. De exemplu, o doamna din Bucuresti care lucreaza de 40 de ani in invatamant a aflat ca diploma ei nu mai este valabila.
"Am un raspuns de la Inspectorat in care scrie ca in urma nu stiu carei ordonante, cursurile ID de atunci nu mai sunt recunoscute. Mi-au taiat din salariu, vreo 600 de lei. Am dat si eu in judecata", a spus femeia.
Asadar, zeci de mii de absolventi ai Universitatii Spiru Haret au platit cursurile, au dat examenele si au aflat la final ca totul a fost in zadar. Ministerul Educatiei spune ca Universitatea nu are acreditare pentru toate specializarile organizate.
Pe de alta parte, reprezentantii universitatii private spun ca totul este legal si ca ei nu au facut nicio greseala.
"Pentru absolventii promotiei 2011, Ministerul a trimis catre Universitate aprobarea doar pentru o parte din tipizatele solicitate. Universitatea a transmis din timp, respectand toate cerintele si normativele necesarul nostru", a spus Ioan Gavrila, purtatorul de cuvant al Universitatii Spiru Haret.
In cazul in care o instanta de judecata nu le da castig de cauza, singura solutie pentru absolventi ar putea ramane recuperarea pagubei de la universitatea particulara. Si reluarea cursurilor la o unitate de invatamant recunoscuta de minister.