De ce se scumpesc intervențiile stomatologice în România: "Nu știm ce vom face în continuare”
Dacă aveți probleme cu dantura, rezolvați-le cât mai repede! Prețul unor intervenții ar putea crește în perioada următoare.
Inchiderea unei fabrici din Germania, unde se produce anestezic, afectează și cabinetele stomatologice de la noi.
Sunt deja dentiști care au întrerupt activitatea sau se văd nevoiți să renunțe la anumite proceduri.
Adrian Almaşi este medic stomatolog de mai bine de 10 ani și are un cabinet în Oradea. În urmă cu o luna însă, au apărut... probleme în branșă.
Fabrica din Germania, de unde cumpăra anestezic, s-a închis.
Dr. Adrian Almași, președintele Colegiului Medicilor Dentiști Bihor: " Această firmă deținea o cotă foarte mare de piață. Pe cont propriu, fiecare se descurcă cum poate. Unii colegi au încercat să cumpere din țările vecine. La prețuri mai mari."
Odata cu această criză, mai mulți medici s-au văzut nevoiți să-și oprească activitatea.
Dr. Adrian Almași: "La ora actuală, colegii mei se confruntă cu o criză de anestezice locale. Practic, niciunul dintre distribuitorii care, în mod tradițional, ne furnizează anestezicul, nu-l mai au pe stoc. Nu pot să facă față comenzilor foarte mari, li se livrează 10 la sută din cât comandă."
Alina Prodan - medic dentist: "Nu știm ce vom face în continuare. Nu e corect față de noi, pentru că vom fi nevoiți să creștem prețurile la extracție, la manevrele care necesită anestezie."
Dr. Adrian Almași: "Poate să crească prețul și de două-trei ori la fiolă de anestezic, în aceste condiții."
Singura speranță a medicilor este ca ministerul să dea o derogare și să le permită folosirea anestezicelor comandate de la furnizori din străinătate, chiar dacă nu au prospectul tradus în limba română.
Până atunci, cei care și-au epuizat stocurile spun că-și vor lua un concediu prelungit.