Prețul untului s-a dublat în România și urmează noi scumpiri. Cauzele crizei
V-aţi uitat de două ori la preţul unui pachet de unt, convinşi că este prea mare ca să fie real? Nu e nici o greşeală, pentru că şi România este lovită din plin de aşa-zisa criză a untului din Europa.
În timp ce francezii se vaită că rafturile din magazine sunt goale, la noi preţul s-a dublat în ultimele săptămâni. Iar până la Crăciun, untul s-ar putea scumpi şi mai mult.
”S-a scumpit mult. Să mă uit la cel pe care îl cumpăr de obicei. Da, s-a scumpit cu câţiva lei, unele s-au şi dublat aşa ne bucurăm, că se dublează, se triplează. Mâncăm mai puţin gras”, spune o clientă.
Dincolo de ironiile amare, românii pentru care fiecare leu contează au fost şocaţi să vadă cum preţul untului a crescut peste noapte cât într-un an. Deşi în Europa preţul a explodat în august, efectul a ajuns la noi abia acum.
Pentru un pachet de unt, plăteam echivalentul a 7 franzele. Dar asta se întâmpla până acum vreo 3 săptămâni, când preţurile au luat-o complet razna. În acest moment, pentru acelaşi pachet de 200 de grame şi 80% grăsime, achităm cât pentru 13 pâini.
Şi nici măcar apropiatul post al Crăciunului s-ar putea să NU aducă preţuri decente de sărbători, când orice gospodină caută unt pentru prăjituri.
Iar untul face parte din multe reţete de prăjituri şi produse de patiserie, aşa că şi acestea se vor scumpi.
În Franţa şi Germania, mari producători de unt, criza a golit magazinele. Comercianții nu vor să dea mai mult ca să-l aducă la vânzare.
Iar asta s-ar fi întâmplat până când pe piaţa din Europa au venit cu oferte inclusiv Statele Unite şi Canada. La bursă, preţul unui kilogram de unt care urcase de la 3 la 7 euro, a scăzut puţin ajungând la 5. Patronatele din industria laptelui spun că vor sesiza Consiliul Concurenţei dacă aceasta reducere, chiar şi parţială, nu se va resimţi şi în preţurile din România.