Criză de angajați în învățământul superior. Cum încearcă universitățile să atragă tinerii

Dată publicare: 07-11-2017 12:35
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Pe lângă criza medicilor, avem o problemă similară şi în învăţământ! Mulţi dascăli au ieşit la pensie, dar foarte puţini tineri au ales să vină la catedră.

În speranţa că îi vor motiva pe actualii studenţi să devină dascăli, după ce termina facultatea, reprezentanţii Universităţii Politehnice din Timişoara le oferă burse de până la două mii de lei pe lună. Numai la specializarea Automatică şi Calculatoare ar mai fi nevoie de zece cadre didactice: asistenţi universitari şi profesori.

Este primul an în care bursele au ajuns la acest nivel, la Universitatea Politehnică din Timişoara. Asta pentru că numărul profesorilor a scăzut considerabil, iar reprezentanţii universităţii vor să îi atragă pe tinerii performanţi.

Vlad este student în anul patru la Facultatea de Automatica şi Calculatoare. Ultimul an universitar l-a terminat cu zece pe linie şi deja lucrează într-o companie IT. Însă profesorii îl vor în rândurile lor.

Vlad Ungureanu, student bursier: „Învăţământul are nevoie de calitate şi dacă oamenii buni nu ar pleca şi ar rămâne, sunt sigur că ar fi un plus enorm pentru pentru Politehnică. Iar prin salarii mari şi burse mari, eu cred că este un început de drum. Probabil dacă salariul ar fi destul de bun, ar fi un motiv ca să rămân."

La facultatea unde studiază el, ar mai fi nevoie de cel puţin zece asistenţi universitari şi profesori.

Florin Drăgan, prorector Universitatea Politehnică Timişoara:Nevoi sunt în general pe zona de IT.”
Reporter: „De ce?”
Florin Drăgan: „Pentru că normal piaţa e foarte bună, salariile sunt foarte bune în piaţă şi de regulă oamenii merg să lucreze pe un salariu mult mai bun. Noi speram să atragem tot mai mulţi tineri şi pentru profesia de predare.”

În momentul de faţă, salariul unui asistent universitar aflat la început de carieră este de două mii de lei, în timp ce într-o companie IT un tânăr poate câştiga dublu. Tocmai din acest motiv mulţi studenţi spun că bursă nu i-ar convinge.

Student: „Mi se pare un salariu foarte mic în comparaţie cu restul şi ar trebui să le mărească şi lor mai mult.”
Reporter: „Daca te-ai încadra să primeşti bursa, ce ai face?”
Student: „I-aş folosi, banii, într-un scop ajutător pentru mine, să mă dezvolt atât fizic şi profesional. "

Alt student: „Nu ştiu dacă m-aş angaja vreodată cu normă întreagă. Nu ştiu dacă aş avea o satisfacţie în învăţământul românesc"

Reporter: „Pe tine ce te-ar motiva să rămâi profesor aici?”
Student: „Nimic, sincer. Mi se pare că majoritatea pleacă afară pentru că nu sunt motivaţi să rămână în ţară".

Pentru a primi bursa de 2000 de lei, studenţii trebuie să aibă nota zece pe ultimul semestru încheiat şi să câştige premii la diverse concursuri naţionale.


VIDEO PROTVPLUS.RO