Criză acută de salvamari în România. Cât câştigă cei care aleg să muncească în alte ţări
Este o criză acută de salvamari în România, iar cei care au calificări pentru această meserie aleg să muncească în ţări precum Spania, Italia sau chiar în Statele Unite.
Banii sunt, în principal, cel mai important motiv. Ca să reducă decalajul, un proiect iniţiat de Asociaţia Salvamarilor din Constanța, a început pregătirea a 250 de tineri pentru această meserie.
Cei mai mulţi sunt şomeri, elevi sau studenţi care sunt acum ajutaţi să obţină o diplomă recunoscută în Uniunea Europeană.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ţara noastră are nevoie de câteva mii de salvamari, însă foarte puţini romani sunt calificaţi în această meserie. Cei care reuşesc să obţină o diplomă pleacă, de cele mai multe ori, să lucreze în străinătate.
Gabriel Culea, instructor salvamar: "Ducem o lipsă acută de salvamari nu numai pe întreg litoralul, ci în toate zonele, mai ales că au apărut multe bazine, multe piscine, unde este nevoie de salvamari."
Un domn de 45 de ani este administratorul unei plaje private din nordul staţiunii Mamaia. În sezonul estival, doi salvamari patrulează pe bucata de plajă aflată în grijă bărbatului. Nu de puţine ori a fost nevoie de intervenţia salvatorilor, aşa că bărbatul s-a gândit să mai adauge o calificare în CV-ul lui.
Şi pentru Jaquelline, o tânără de 25 de ani, studentă la Facultatea de Asistente, cursul de salvamari este o şansă în plus în căutarea unui job. Fata este voluntar la Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă Dobrogea, iar vara îşi ajută colegii de la corturile de prim ajutor de pe plajă.
Cursul organizat de Asociaţia salvamarilor din Constanța este recunoscut în toate statele Uniunii Europene. Durează 9 săptămâni, timp în care cursanţii fac lecţii teoretice şi mai ales practice, în bazinul din Constanța. 250 de tineri s-au înscris până acum la cursul gratuit.
Potrivit unei hotărâri de guvern din 2007, spa-urile, hotelurile şi centrele de relaxare care au piscine sunt obligate să angajeze salvamari. În funcţie de vechime şi de orele de muncă, salvamarii câştigă în ţara între 2500 şi 4000 de lei. În afara ţării salariile ajung până la 3000 de euro pe lună.
Sursa: Pro TV
Etichete: litoral, salvamari, criza, tineri, piscina, locuri de munca,
Dată publicare:
03-12-2018 12:30