Credinciosii au avut dezlegare la peste. Vanzatorii au incercat sa profite de ocazie la targul din Agronomie
In plin post al Craciunului, unii s-au infruptat duminica cu piftie, mici, carnati, tochituri si gratare. Un meniu acceptat de cutuma ortodoxa, atata vreme cat toate au fost facute din somn, ton si pastrav.
Este ultima duminica dinainte de sarbatoarea Nasterii Domnului, cand credinciosii au voie sa manance peste. In Bucuresti, la targul din Agronomie, pofticiosii au aflat si retete de iarna, cum ar fi racitura legata cu solzi de crap salbatic.
Tineti post si va era dor de peste? Va invitam la un mic. O specialitate de iarna - piftia cu carne de somn, incremenit intr-un aspic, facut din solzi culesi si spalati de la un crap salbatic.
Asadar, ne chinuie tot dorul de jamboane, mai ales ca pestele nobil, cum este tonul, iti dezleaga repede punga cu bani. Dar pentru unii si pestele crud, vandut in piata, e mic la stat si prea mare la pret.
"E frumusel, dar marunt-marunt si scump, 6 lei... Vreau si eu un crap ca lumea, ca de sarbatori, pe langa porc, merge si un crap. Am rezolvat-o si cu bradul, si cu tuica, si cu vinul, cu de toate", spun clientii.
Asadar, dezlegarea e mai mult un motiv in plus sa innobilezi masa cu o plachie, decat o pauza de la rigoarea postului. Si degeaba ne expune acest domn virtutile pestelui.
"Mai bun ca porcul, ca are fosfor in el. Are fosfor, doamna scumpa", spune un comerciant.
Singurul care asculta este acest postitor cinstit. "Vreau si eu un peste! In familie mai mult eu tin post. Eu, ca barbat", spune omul.
Pana la Craciun mai avem o singura zi in care Biserica permite sa mancam peste - joia viitoare, cand este praznuit cuviosul Daniil Sihastrul. Iar in duminica ce urmeaza avem dezlegare numai la ulei si la vin.