Cosul preparatelor de Craciun in varianta traditionala si industriala. Diferenta platita in plus pentru gust si savoare
E in toi numaratoarea inversa a zilelor pana la Craciun si a hartiilor cu valoare din portofele. In magazine, in piete si prin targurile de producatori circula deja sacose pline cu toba, caltabosi si carne de fripturi.
In timp ce unii lasa 40 de lei pe un kilogram de carnati facuti la tara, altii platesc doar jumatate pe mezeluri produse industrial. Cat va costa in acest an meniul de sarbatoare, calculam chiar acum.
Maria Suciu, producator: "Eu zic ca la 2 persoane merge cam un kilogram..."
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Asta inseamna 45 de lei pentru un sir de carnati care n-au vazut alte prafuri in afara de piper si de sare. Cu ei punem baza mesei cu gust autentic.
Raluca Neagu, producator: "Carnatii, 36-39, toba, leber, caltabos 45... "
Si daca am tot pune in cos cate un kilogram din fiecare antreu autentic, ar creste rapid investitia pana la 400 de lei. Cele mai scumpe sunt fisicurile din piele de purcel, adica sorici parlit: 60-70 de lei kilogramul.
Merita, spune doamna Baluta, care ii va trimite cu avionul un manunchi de afumaturi de Salaj fiicei sale, in Anglia.
Domnul Bebe gandeste, insa, total diferit. Poarta cu el nostalgia savorilor din Babeni - Valcea, unde a copilarit. Si totusi, comanda tot la alimentara.
Pentru doua persoane, cosul preparatelor de Craciun in varianta industriala costa in jur de 160 de lei. Dar daca veti cauta magazinele proprii ale fabricantilor, obtineti o reducere de 10 la suta fata de preturile de supermarket. Cu 30 la suta mai ieftin iesi daca iti cumperi din macelarii materia prima. Avantajul este ca poti ajusta retetele dupa propriul gust. Dezavantajul - coeficientul de risc al incepatorului...
Asa ca, in lipsa experientei, leberul la 14 lei, carnatii la 15 si toba pana in 20 de lei kilogramul sunt un compromis acceptabil.
Pentru un final sublim, sa facem si un platou de desert. Cozonacul in varianta traditionala va ofera un kilogram si jumatate de nuca, la fiecare bucata de 3 kilograme. Si va ia din portofel 105 lei.
Cel de cofetarie e de doua ori mai ieftin. Dar cu restul de bani ati putea sa va cumparati si o lupa, ca sa gasiti mai usor umplutura sau stafidele ratacite in coca.