Cozonacii moldovenești, la mare căutare în București. Cântăresc 3 kilograme

Ultimul update: Marti 03 Aprilie 2018 20:40
Data publicarii: Marti 03 Aprilie 2018 18:56
Categorie: Social

Urmează câteva zile de dezmăţ culinar, iar asta se vede deja în cofetăriile din toată ţara. Dacă aţi simţit un miros de vanilie, coajă de lămâie şi nucă, aflaţi că bucătarii au început să frământe cozonacii şi să pregătească pască.

Au foarte multe comenzi de onorat, pentru că doamnele nu mai au timp sau răbdare să stea în bucătărie. Până la Paste vor fi gata 7 milioane de cozonaci şi un milion două sute de mii de bucăţi de pască.

În marile oraşe, inclusiv în Capitală, sunt foarte căutaţi în ultimii ani cozonacii moldoveneşti. Mari şi pufoşi, plini cu cremă aromată de cacao, nuci, stafide sau rahat - cozonacii făcuţi după reţete de casă din Bucovina se vând bine în toate sezoanele, dar mai ales de sărbători, la târgurile tradiţionale şi chiar în locuri amenajate permanent într-un mall din Bucureşti, astfel de cozonaci au fost aduşi tocmai din Suceava.

Sunt făcuţi pe vatră şi costă 39 de lei kilogramul. E drept ca un cozonac uriaş ajunge până la 3 kilograme, dar puteţi cumpăra şi bucăţi mai mici.

Vânzătoare: Acest cozonac are umplutrura cu nucă, stafide, cacao şi rahat. Toate ingredientele sunt naturale, nu conţin coloranţi. Avem varianta cu mac şi varianta mixtă, îi spun eu, jumătate mac, jumătate nucă.

Un alt cozonac foarte comandat în cofetarii este cel însiropat, cu multă nucă şi cacao şi mai puţin aluat. În acest loc, vedeta este "zburătorul".

Teodora Nitu, director de marketing: Zburătorul nostru care e un cozonac special e făcut din aluat de cozonac, foarte bine întins, pe care se pune umplutură de nucă şi cacao, se rulează bine şi apoi în aer se amestecă atât de bine încât se formează toată umplutură de distribuie uniform. După ce se coace se scunfunda într-un sirop de miere de salcâm.

Un cozonac costa între 49 şi 56 de lei şi se poate comanda şi online.

Potrivit tradiţiei, de pe masa de Paşte nu trebuie să lipsească nici pască. Varianta reinterpretată arata mai degrabă ca un cheescake:

Iulia Uretru, cărţi dulciuri şi flori: "Am reinterpretat-o puţin şi am ales să folosim alte ingrediente. Avem o pască fără aluat în care avem clasicele stafide sua putem pune merişoare, lavanda şi portocala. Este o pască mult mai usora, fără aluat, cu o consistenţă cremoasă şi este foarte consistentă. Se pune la cuptor se lasa 45 de minute la 170 de grade şi rezultă aceasta pască."

Pasca fără aluat costă 100 de lei. Varianta clasică se dă cu 55 de lei pentru un kilogram. În acest lanţ de cofetarii s-au râs o tonă de lămâi şi s-au spart 36 de mii de ouă, numai pentru pască.

Când facem cozonacul păstrăm puţin aluat şi pentru pască. De Paşti e obligatoriu. Brânză de vaci proaspătă, zahăr, răzătura de lămâie, ouă, vanilie.

Patronatul din industria morăritului a anunţat că de sărbători se vor vinde 7 milioane de cozonaci şi un milion 200 de mii de bucăţi de pască. În realitate vor fi copţi mai mulţi, dacă îi luăm în calcul şi pe cei făcuţi în casă.

Atenţie însă la cei foarte ieftini cu termen de garanţie foarte mare - pot conţine "ingrediente' chimice nu tocmai sănătoase.

Rețetă de cozonac pufos de Paște. Este secretul de familie al unui chef celebru
Rețetă de cozonac pufos de Paște. Este secretul de familie al unui chef celebru
VIDEO PROTVPLUS.RO
DIVERTISMENT
Echipa Digital și-a adus micul prieten "GoPro pe PRO", la super petrecerea PRO TV
Află ce momente au surprins împreună, cum s-au distrat vedetele și care a fost atmosfera la super petrecerea PRO TV.

04:16
PROMO
Inima nu cere voie! Marea premieră, 14 octombrie, numai la PRO 2!
O nouă telenovelă marca Televisa ajunge în casele dumneavoastră cu o poveste plină de controverse, pasiune și multă dăruire. "Inima nu cere voie", premiera pe 14 octombrie de la ora 19:00, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Cristiana "Mongol", victorie dupa un meci tensionat
Cristiana "Mongol", sustinuta de catre familie la cel mai dificil meci

12:28
LA MARUTA
Anda Adam, o toamna cu inceputuri emotionante
Anda Adam a dezvaluit care este noua ei pasiune

09:32
LA MARUTA
Laura Giurcanu, vloggerul oficial "Vocea Romaniei"
Laura Giurcanu, ofera detalii din culisele show-ului "Vocea Romaniei"

08:57
LA MARUTA
Catalin Neamtu, provocari culinare
Catalin Neamtu a mancat tofu mucegait si fermentat

23:38
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Hai să le cunoaștem pe pretendentele la inima lui Dan Dicu!
Economiste, manageri și cu suflet bun. Faceți cunoștință cu Mihaela, Rodica și Elena - fetele ce vor să-i fure inima lui Dan.

02:35
DIVERTISMENT
Marele taragotist Dumitru Fărcaș a iubit enorm viața și oamenii din jurul lui.
Fiica sa, Andreea Fărcaș, l-a caracterizat drept un om integru, înțelept, demn și muncitor.

01:31
GOSPODAR FARA PERECHE
Anamaria ne invită să vedem acțiuni inedite!
Hai alături de Anamaria Prodan pe pagina de facebook să comentăm anumite aspecte!

00:26
VORBESTE LUMEA
Visa sa fie "Nas" pe tren, a devenit model celebru
A devenit imaginea unor brand-uri de top si este un model de succes. Ce secrete de frumusete are Alice Peneaca

09:13
Functionar public
Explicația unui român care preferă să stea la coadă, în loc să își depună formularele pe internet
Asistaţi social, trimişi la interviuri de angajare de primar. "Ba sunt bolnavi, ba au copii mici"
„Let`s Do It, Romania!”: Peste 338 000 de voluntari au participat la Ziua de Curățenie Națională de pe 15 septembrie
7 mese rapide, fără gătire, pentru zilele caniculare de vară
Primele 4 meserii care vor dispărea în 25 de ani. Oamenii vor avea colegi roboți
Cum putem evita risipa de alimente
festival sinaia
Personaje de poveste la Festivalul Sinaia Forever. Mii de oameni au admirat spectacolul
COZONAC BUCOVINEAN! Reţeta delicioasă a Elenei Lasconi
Pariu câștigat de cei care au mizat pe culturile de trandafiri. Suma cu care vând un kg de petale
Condimentul afectat de vremea capricioasă. Kilogramul se vinde cu 70 lei
Primarul sectorului 3, asaltat de nemulțumirile locuitorilor: ”O să ne mănânce șobolanii!”
”Cât de ghinionist să fii, să dai o spargere şi să nimereşti fix boxa unui jandarm?”