Covoarele oltenesti, alta data exportate in toata lumea, sunt acum din ce in ce mai rare. Un singur mester a ramas in Gorj
Covoarele oltenesti, alta data exportate in toata lumea, sunt acum din ce in ce mai rare. Un singur mester a mai ramas in judetul Gorj, candva recunoscut pentru tesaturile alese produse aici.
Este vorba despre o femeie de 60 de ani care continua sa spere ca traditia va fi din nou intr-o zi la moda.
Valentina Gheorghe are 60 de ani si a lucrat pana in anul 1989 la o cooperativa din judetul Gorj care exporta covoare oltenesti in toata lumea. Chiar daca dupa Revolutie mestesugul ei a intrat in declin, femeia nu si-a abandonat pasiunea pentru tesaturi.
"Pe tot mapamondul mergea scoarta olteneasca, unde or mai fi lucrurile astea? Le mai pastreaza doar strainii. In tara au mai ramas doar cateva covoare din astea oltenesti." - spune Valentina.
Un covor oltenesc poate rezista si un secol, daca firele sunt asezate cu indemanare in gherghef: "Ca sa devina el bine de tot asezat, imi trebuie o greutate. Asta are in jur de o jumatate de kilogram, toata lana se bate, totul e sa dai cu mare serioazitate."
Chiar daca este constienta ca meseria ei e pe cale de disparitie, femeia isi pune speranta in cateva fete din sat pe care incearca sa le invete tainele ghergefului.
"Imi place foarte mult, vin aproape in fiecare zi din saptamana, doamna Vali ne invata zilnic despre cate o traditie, facem la razboi."
Ca sa realizeze un covor de cativa metri patrati femia are nevoie de o luna de munca asiduua, iar pretul de vanzare al acestuia este de doar cateva sute de lei.