Cosmarul unor locatari din Capitala. Reabilitarea de mantuiala le-a transformat casele in piscine
Caz tipic romanesc: o companie castiga o licitatie si alta lucreaza. Locatarii unui bloc din Sectorul 2 se plang ca firma care trebuia sa le reabiliteze blocul a subcontractat lucrarea, iar cei care s-au ocupat de ea au facut o munca de mantuiala.
Oamenilor le ploua in casa, pentru ca terasa imobilului se inunda la fiecare furtuna. Reprezentantii primariei sustin ca singura care trebuie sa plateasca si sa repare este societatea care a castigat licitatia si nu altcineva.
De 3 ani, de cand blocul in care locuieste a intrat in reabilitare, domnul Constantin traieste un cosmar. Ca sa inteleaga si altii ca nu glumeste, el a filmat ce s-a intamplat la el in apartament marti cand in Bucuresti a turnat.
Peretii sunt plini de igrasie si au inceput deja sa crape. Ligheanele imprastiate in toata casa completeaza tabloul dezolant.
"Peste tot ploua, in sufragerie curgea apa ca la robinet. A trebuit sa car zeci de litri de apa si sa-i deversez in baie", spune domnul Constantin.
Sursa problemelor este terasa blocului. Atunci cand este furtuna, toata apa de acolo de sus se scurge si mai departe se infiltreaza in peretii apartamentelor. Oamenii se plang ca singura scurgere de pe acoperis se infunda de fiecare data si terasa se transforma intr-o piscina.
Oamenii povestesc ca firma care a castigat licitatia a subcontractat lucrarea unei alte companii. Ambele se afla acum in insolventa. In ciuda repetatelor plangeri la primarie, oamenii spun ca autoritatile nu i-au bagat in seama.
Reprezentantii primariei Sectorului 2, pe raza careia se afla blocul, par ca nu stiu nimic.
Ideea este ca nici aceia care ar trebui sa repare par ca nu cunosc problema.
Astfel de nereguli apar tot mai des in povestea reabilitarilor. Cu atat mai mult cu cat banii vin de la buget si nu exista un control strict asupra lor.
Numai in Bucuresti, din 2009, de cand a fost implementat programul national de reabilitare termica, si pana astazi Ministerul Dezvoltarii, care acopera jumatate din costuri, a dat peste 180 de milioane de lei pentru anvelopari. La nivel national suma cheltuita ajunge la 460 de milioane de lei.