Copiii sărmani ai României, lăsați orfani de pandemia COVID. Peste 1,5 milioane de minori trăiesc în condiții inumane
România are cei mai mulţi copii sărmani, din Uniunea Europeană - asta arată, cel mai recent raport Eurostat. Pandemia le-a făcut viaţa şi mai amară, când unii dintre ei şi-au pierdut un părinte, sau chiar pe amândoi.
Peste 1,5 milioane de minori români trăiesc în condiţii inumane, spun şi cei de la ''Salvati Copiii''.
Alex, Andreea şi Denisa sunt trei fraţi extrem de amărâţi. Mama lor s-a stins pe patul de spital - răpusă de COVID. Acasă, tatăl lor este atât de bolnav încât nu poate avea grijă de ei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alex: „Ziua când plecăm la şcoala nu aveam ce mânca, iar seara când veneam nu pot spune că era o masă cine ştie ce."
Andreea: „Nu aveam haine destule."
Părintele Dan Damaschin a avut grijă să nu le lipsească nimic şi i-a luat într-un centru de care se ocupă. Spune că anul acesta a primit mai multe apeluri de ajutor ca niciodată, iar de la începutul pandemiei solicitările s-au dublat.
Dan Damaschin, preşedinte Asociaţia Glasul Vieţii Iaşi: „Sunt o mulţime de părinţi care au fost afectaţi în această perioadă pandemică în modul cel mai grav, pentru că, rămânând fără un loc de muncă, fie că lucrau sezonier în ţară, fie că lucrau afară, i-a împiedicat să mai aducă acel bănuţ în casă. Iar copiii, care şi aşa aveau resurse limitate înainte de pandemie, suferă de foame."
Potrivit celui mai recent raport Eurostat, în 2020, în România, un copil din doi a fost expus riscului de sărăcie. Asta, în timp ce, media europeană este de unu din patru. Ţara noastră este urmată de Bulgaria şi de Spania. La polul opus, cele mai mici rate sunt în Slovenia, Cehia şi Danemarca.
Ciprian Iftimoaie, director adjunct Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi, sociolog: „Fac parte din gospodării care obţin veniturile sub pragul de sărăcie, se află în stare de deprivare materială, nu au ce mânca, nu beneficiază de alimentaţie consistentă, de îmbrăcăminte, de hrană."
Roxana Paraschiv, coordinator programe Salvați Copiii România: „Pandemia şi-a făcut simţită prezenţa în special în ceea ce priveşte bunăstarea copiilor. E pentru prima dată în ultimii cinci ani când creşte fenomenul în rândul copiilor din România."
ONG-urile subliniază şi faptul că accesul la educaţie a fost infim în pandemie, în cazul copiilor săraci.