Copiii pot deveni ușor victime ale criminalității online. Cum îi putem proteja

Ultimul update: Miercuri 31 Ianuarie 2018 13:38
Data publicarii: Sambata 27 Ianuarie 2018 07:50
Categorie: Social

Copiii și adolescenții care au acces nelimitat la un telefon mobil sau o tabletă își verifică mesajele, dar și alte notificări, de peste 1500 de ori pe săptămână!

20 la sută își deschid celularul la câteva secunde după ce s-au trezit și jumătate ajung să butoneze mobilul inclusiv pe trecerea de pietoni. Sunt concluziile unor studii recente, dezbătute de un grup de profesori din mediul privat, alarmați de ce văd la proprii elevi.

Copiii de școala primară au cel mare risc să devină captivi ai Cyber Web. Totul începe inocent; părinții le cumpără un telefon pentru situațîi de urgență. Dr. Mary Ayken este profiler și consultant al unui serial dedicat infracțiunilor pe internet.

Dr.Mary Aiken, cyber-psiholog: “În momentul în care decizi să aduci în casa ta un dispozitiv, paradoxal pentru a asigura siguranță copilului tău, trebuie să te gândești că tehnologia a fost menită să îi stimuleze, să îi seducă și să le ofere satisfacții oamenilor normali.”

Iar copiii sunt stimulați de tot ce oferă un telefon, o tabletă sau un calculator.

Profesorii români povestesc că apar tot mai des cazuri când elevii sunt conectați la tehnologie peste 12 ore pe zi.

Alina Oprea, psiholog: “Ajunsese într-un punct în care nu mai putea să iasă din casă. Ce e interesant e felul cum își aprecia timpul petrecut la calculator. Era la jumătate față de cel real. Ușor-ușor începuse și el să-și dea seama că ceva nu e în regulă.”

Trei sferturi dintre copii folosesc telefonul în timp ce mănâncă, atunci când sunt singuri acasă. 9 din 10 nu pot vedea integral un film, fără să-și verifice celularul, și jumătate sunt online cu cel mult 5 minute înainte să adoarmă. Dependența se instalează în decurs de câteva săptămâni.

Mihai Ganj, organizator: „Apar certurile, începe copilul să mintă, minciuni legate de timpul petrecut pe net odată de ce ai plecat de acasă, legate de rezultatele de la școală care scad și devin tot mai slabe.”

Folosirea necontrolată a tehnologiei crește rapid abilitatea adolescentului de a sparge bariere de securitate online. Până la tentația unei infracțiuni cibernetice e numai un pas.

Dr. Mary Aiken, cyber-psiholog: ”Știm multe despre criminalitatea din lumea reală. Dar nu știm nimic despre delicvența juvenilă cibernetică! Noi chiar vrem să le creăm condiții să devină infractori celor de 13-14-15 ani? Sau, mult mai important, vrem să le înțelegem comportamentul, să profităm de abilitățile lor, să încercăm să îi dirijăm în direcția bună?”

Soluții există, dar nu sunt ușor de aplicat. Cereți copilului să-și țină în ghiozdan telefonul, atunci când e pe drum. Să închidă semnalul sonor pentru grupuri, mesaje și mailuri. Triați periodic aplicațiile pe care le instalează și impuneți că regulă că telefonul să stea noaptea închis.

 

CES 2018. Camera de bord inteligentă şi telefonul chinezesc
CES 2018. Camera de bord inteligentă şi telefonul chinezesc "flagship killer"
VIDEO PROTVPLUS.RO
festival film
Sibiul devine pentru 7 zile capitala filmului documentar. Prețul unui bilet la festival
Teatrul de Operă şi Balet din Constanța , fără balerini. Cum fac față artiștii spectacolelor
Ultimul pelerin la racla Sfintei Parascheva, o fetiță de 6 luni care îi poartă numele
Povestea Cristinei, o tânără de 21 de ani diagnosticată cu cancer cervical. Cum o puteți ajuta
Mii de pofticioși s-au adunat pe lângă ceaunele cu papricaș, în Timiș
Mere de toate soiurile, prezentate clienților care vor să-și facă provizii pentru iarnă. Prețul acestora
daruieste viata
”Dăruiește Viață” a adunat 8 milioane € pentru un nou spital. Mai e nevoie de încă pe-atât
Sfânta Parascheva. Zeci de mii de credincioși s-au adunat pe o distanță de 3 kilometri
Zeci de mii de oameni așteaptă câte 12 ore la rând ca să se închine la moaștele de la Iași
600 de oameni prinși în horă, la Titu. Au vrut astfel să sărbătorească Centenarul
Obicei în Maramureș. Îmbrăcați în straie populare, oamenii ajută la culesul strugurilor
Dovleacul de aproape 300 kg crescut într-o curte din Sovata. Secretul, dezvăluit de proprietar