Copiii parasiti in spitale ar putea fi dati in plasament in doar 8 zile. Sfarsitul unui chin birocratic ce distruge copilarii
Copiii parasiti de parinti in spitale vor fi dati in plasament la doar 8 zile din momentul abandonului. Asta prevede un proiect care va modifica legea pentru protectia minorilor.
Acum multe fetite si baieti cresc practic in spitale din cauza birocratiei si a reprezentantilor institutilor statului care isi paseaza responsabilitatea. Noile norme vor arata clar cine ce are de facut, in ce termen si care sunt sanctiunile pentru cei ce gresesc. Amenzile vor ajunge pana la 5 mii de lei.
1.400 de copii sunt abandonati in fiecare an in maternitati si in sectiile de pediatrie. Multi raman acolo luni bune sau chiar ani. Printre ei si cei trei copii de la Spitalul de Pediatrie din Sibiu. Uitati de parinti, isi traiesc copilaria intre zidurile saloanelor. Mihaela este aici de un an si jumatate, Marius de 5 luni, iar Alina de 3 luni. Sunt frumosi, sunt sanatosi, dar le lipseste o familie care sa-i iubeasca.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
"De la Protectia Copilului nu avem un rezultat favorabil, motivand absenta asistentului maternal care ar putea sa preia sugarul", spune Corina Cazan, sefa Sectiei de Pediatrie Sibiu.
Adoptiile pot fi facute si din centrul de plasament, dar se evita institutionalizarea copiilor la varste fragede. Si asa se intra in acest cerc vicios.
"Datorita incertitudinii si nedetalierii atributiilor fiecarui profesionist, spitalul spunea ca de vina sunt cei de directie, cei de la directie invocau ca nu au asistenti maternali sau alte motive", explica Elena Tudor, dir. Directia pentru Protectia Copilului.
Lipsa asistentilor maternali nu e o scuza, spun insa abia acum oficialii din ministerul Muncii. Ca atare vor sa modifice legea in asa fel incat cei mici sa stea in spitale maximum 8 zile. Concret, conducerea spitalului va trebui sa anunte protectia copilului la cel mult o zi de la abandon. Apoi, daca parintii nu sunt de gasit, se face un proces verbal de constatare si pe baza lui se da pruncul unui asistent maternal.
In proiectul de hotarare sunt stabilite si sanctiuni pentru angajatii care tin in spitale copii sanatosi, fara motiv, peste termenul legal, si care in prezent nu patesc nimic. Ei risca sa fie amendati cu pana la 5.000 de lei. Proiectul ar putea fi aprobat pana la sfarsitul anului.