A abandonat 7 copii in grija statului. Explicatia unei mame care se pregateste sa nasca din nou: "Nu am avut bani de avort"

Ultima actualizare: 08-05-2014 06:48

Parintii ai caror copii neglijati si abandonati ajung tot mai des in centrele de plasament vor presta munca in folosul comunitatii. Si nu sunt putini.

Ultimul caz vine de la Iasi, unde, luni, o fetita de numai zece luni care traia in conditii de neimaginat a fost luata de autoritati si data in grija unui asistent maternal. E al saptelea prunc din familie aflat in aceasta situatie, iar mama sa este din nou insarcinata.

Femeia are 35 de ani si sapte copii din mai multe relatii. Vecinii spun ca i-ar fi neglijat tot timpul. Copiii, cu varste intre zece luni si 16 ani, erau prost hraniti, fara asistenta medicala si stateau intr-o casa neincalzita, intr-o mizerie crunta.

Tanara a continuat sa ramana insa insarcinata, iar acum este pe cale sa dea nastere celui de-al optulea suflet. Apoi chiar ea cere ca statul sa ii ingrijeasca. Luni, cel mai mic dintre frati, o fetita de numai zece luni, a fost data si ea in plasament.

"Nu-mi mai trebuie copii. Doamne fereste! Nici chiuretaj nu am putut sa fac. Nu am avut bani", a spus mama intrebata de ce aduce pe lume inca un copil.

Vecinii ii cunosc povestea tinerei. Le e mila de ea si de durerea ei de mama, insa spun ca nu ar fi dovedit niciodata ca poate purta o astfel de responsabilitate.

"Si cand i-a luat si pe ceilalti prima data a zis ca nu-i lasa decat un an si ceva si ea nu a fost de vreo doi ani acolo", a spus o vecina de-a femeii.

Pentru fiecare copil intrat in sistemul de protectie sociala, statul roman cheltuieste 1.700 de lei lunar. Noua lege prevede ca parintii care isi parasesc copiii trebuie sa munceasca pentru comunitate pana la 40 de ore pentru fiecare minor abandonat.

"In acest caz, va dati seama, este vorba de sapte copii, suma ridicandu-se la 12.000 de lei pe luna", a declarat Tiberiu Bantas, purtator de cuvant DGASPC Iasi.

Numai in judetul Iasi, asistenta sociala protejeaza peste 2.500 de copii, iar costurile se apropie de un milion de euro in fiecare luna.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO