Copiii din Romania si Norvegia, protejati de legi similare. Statistica trista care face diferenta intre cele doua tari

Ultima actualizare: 22-02-2016 07:10

In Romania, copiii nu sunt protejati impotriva abuzurilor nici macar in familie. In primele noua luni ale anului trecut, din 10.000 de copii abuzati de parinti, doar o cincime au fost luati din familie.

Asta desi tara noastra are o legislatie similara cu cea din tarile nordice. Doar ca la noi nu se aplica, spun specialistii, pentru ca nu am scapat de mentalitatea potrivit careia ''bataia este rupta din rai''.

Platita de stat sa o creasca, o asistenta maternala a chinuit-o pe fetita de sase ani pe care o avea in grija. A batut-o si a torturat-o, iar copila a ajuns de multe ori la spital. Psihologii incearca sa o ajute pe fetita si sa-i redea increderea in sine, in timp ce asistenta maternala a fost condamnata la inchisoare.

Din pacate, povestea fetitei nu este singulara. Doar anul trecut, au fost raportate 10.207 cazuri de abuzuri impotriva minorilor din Romania, iar aproape 9.500 dintre ele au avut loc in cadrul familiei. Insa doar 2.000 de copii au fost luati de stat.

Studiile arata ca cel mai des sunt abuzati prescolarii intre 3 si 6 ani si adolescentii intre 10 si 13 ani. Din pacate, 20% dintre parintii care isi bat copiii nu regreta dupa ce fac acest lucru si, mai grav, cred ca bataia este un mijloc bun de educatie'.

Acest comportament lasa urme adanci in viata copilului.

Diana Stanculeanu, psiholog: ''Se izoleaza, intra in depresie...''

Surprinzator e faptul ca la noi in tara copiii ar trebui sa fie protejati de aceleasi legi ca si in Norvegia, de pilda, unde minorii maltratati ajung in grija autoritatilor. Iata ce spune Elvira Anderson, un medic psihiatru roman, stabilit in Norvegia, despre modul in care ar trebui protejati copiii.

Elvira Anderson, medic psihiatru in Norvegia: "Legea protectiei copilului este aceeasi cu cea din Romania. Doar ca la noi nu se respecta. Copiii sunt indemnati sa gandeasca si sa ia decizii si din propire intiativa. Sa se descurce in viata... Se vorbeste foarte mult cu copii, sa se explice de ce lucrurile sunt albe sau negre."

George Roman, jurist "Salvati Copiii": ''Nu se ia in consideratie declaratia copiilor.''

Important este ca oricine poate sesiza un abuz impotriva unui copil, iar autoritatile sunt obligate sa intervina si sa ia masuri. Indiferent ca sunt parinti, tutori sau cadre didactice, toti cei care bat copii pot fi amendati sau pot ajunge la inchisoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!