Copiii din Romania si Norvegia, protejati de legi similare. Statistica trista care face diferenta intre cele doua tari
In Romania, copiii nu sunt protejati impotriva abuzurilor nici macar in familie. In primele noua luni ale anului trecut, din 10.000 de copii abuzati de parinti, doar o cincime au fost luati din familie.
Asta desi tara noastra are o legislatie similara cu cea din tarile nordice. Doar ca la noi nu se aplica, spun specialistii, pentru ca nu am scapat de mentalitatea potrivit careia ''bataia este rupta din rai''.
Platita de stat sa o creasca, o asistenta maternala a chinuit-o pe fetita de sase ani pe care o avea in grija. A batut-o si a torturat-o, iar copila a ajuns de multe ori la spital. Psihologii incearca sa o ajute pe fetita si sa-i redea increderea in sine, in timp ce asistenta maternala a fost condamnata la inchisoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din pacate, povestea fetitei nu este singulara. Doar anul trecut, au fost raportate 10.207 cazuri de abuzuri impotriva minorilor din Romania, iar aproape 9.500 dintre ele au avut loc in cadrul familiei. Insa doar 2.000 de copii au fost luati de stat.
Studiile arata ca cel mai des sunt abuzati prescolarii intre 3 si 6 ani si adolescentii intre 10 si 13 ani. Din pacate, 20% dintre parintii care isi bat copiii nu regreta dupa ce fac acest lucru si, mai grav, cred ca bataia este un mijloc bun de educatie'.
Acest comportament lasa urme adanci in viata copilului.
Diana Stanculeanu, psiholog: ''Se izoleaza, intra in depresie...''
Surprinzator e faptul ca la noi in tara copiii ar trebui sa fie protejati de aceleasi legi ca si in Norvegia, de pilda, unde minorii maltratati ajung in grija autoritatilor. Iata ce spune Elvira Anderson, un medic psihiatru roman, stabilit in Norvegia, despre modul in care ar trebui protejati copiii.
Elvira Anderson, medic psihiatru in Norvegia: "Legea protectiei copilului este aceeasi cu cea din Romania. Doar ca la noi nu se respecta. Copiii sunt indemnati sa gandeasca si sa ia decizii si din propire intiativa. Sa se descurce in viata... Se vorbeste foarte mult cu copii, sa se explice de ce lucrurile sunt albe sau negre."
George Roman, jurist "Salvati Copiii": ''Nu se ia in consideratie declaratia copiilor.''
Important este ca oricine poate sesiza un abuz impotriva unui copil, iar autoritatile sunt obligate sa intervina si sa ia masuri. Indiferent ca sunt parinti, tutori sau cadre didactice, toti cei care bat copii pot fi amendati sau pot ajunge la inchisoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, copii, legi, Norvegia, violenta, abuz,
Dată publicare:
19-02-2016 19:21