Romania are nevoie de 500 de crese noi. Diferenta dintre una de stat si una privata ii costa pe parinti si 1000 lei/luna
Parintii le atrag atentia oficialilor ca duc lipsa de crese. Sunt 650.000 de copii pana in 3 ani si doar 15.000 de locuri in unitatile de stat. Cele existente sunt arhipline, iar pe listele de asteptare sunt mii de cereri.
Parintii care au bani isi lasa bebelusii la cresele private, unde platesc foarte mult. Problema ar putea fi rezolvata prin construirea a 500 de crese noi in toata tara, asa cum prevede un proiect, care a fost depus, la Parlament.
La o cresa de stat, din sectorul 1 al Capitalei, sunt ingrijiti peste 100 de copii. Sunt cei norocosi care au prins un loc unde sunt supravegheati si educati chiar si 10 ore pe zi. Iar parintii platesc doar 200 de lei pe luna. Tocmai de aceea, listele de asteptare sunt lungi.
Danut Fleaca, director DGASPC sector 1: “Avem 497 de copii prezenti. Toate locurile sunt ocupate. Azi avem la centrul romano-danez 95 de cereri in asteptare.”
Nevoia de locuri e si mai mare in celelalte sectoare ale capitalei dar si in tara. Mamele care trebuie sa se intoarca la serviciu si nu au cu cine sa-si lase bebelusii cauta solutii.
Alternativa creselor de stat o constituie cresele private sau grupele baby din gadinitele de stat. aici grupele nu au mai mult de 10-12 copii si intotdeauna sunt supravegheeati de 2 educatoare, preturile pot ajunge insa si la 1000 de lei pe luna.
Iar cand laptele praf si scutecele sunt incluse, tarifele depasesc 1300 de lei pe luna. In ciuda preturilor mari, sunt liste de asteptare si la cresele private.
Roxana Bogorin, managerul unei crese private: "Programul incepe la 7 si se termina la 8 seara. Am avut si copii de 2 luni jumatate, dupa 6-8 luni incepem sa facem mici activitati, iar la grupa mai mare pana la 2,5 - 3 ani ii pregatim pentru gradinita astfel incat adaptarea sa se faca rapid.''
Pentru a rezolva criza, un grup de parlamentari a initiat o lege prin care cer construirea a 554 de crese in toata tara.
Luminita Adam, deputat: ''Sunt aproximativ 650 de mii de copii si doar vreo 15 mii de locuri in crese pentru ca traim intr-o societate moderna in care parintii lucreaza si copiii astia trebuie sa stea undeva, sa aiba cineva specializat grija de ei.'
Daca legea creselor va fi aprobata, constructia lor ar costa peste 174 de milioane de euro si ar trebui sa fie gata pana in 2021.