Consumam de doua ori mai multa sare decat este recomandat! Fara sa stim!
A fost odata o tara, pe locul 3 in lume, la mortalitate din cauza bolilor de inima, in care oamenii nu-si iubeau sanatatea la fel de mult ca "sarea-n bucate".
O adaptare a basmului la Romania vremurilor noastre, in care consumam zilnic o cantitate dubla de sare fata de cea recomandata. Si o facem, fara sa stim. Aproape toate alimentele pe care le mancam sunt sarate in exces, arata analizele comandate de Ministerul Sanatatii.
In 2008, la nivel national, a fost evaluata concentratia de sare din peste 1.800 de produse alimentare, precum branza, carne, paine, peste, pufuleti, chipsuri si sticksuri.
Astfel, din analiza rezultatelor reiese ca in probele de sunca presata, cartofi prajiti ambalati si conserve de peste, cantitatea de sare depasea cu mult limita admisa sau cea declarata de producatori.
Din 83 de probe de chipsuri, in 27 continutul de sare era mult mai mare fata de cel permis.
Totodata, s-a constat ca un exces de sare il au salamul crud uscat, 4,58 % sare in 100 de grame produs si in sticksuri 6,68% sare in 100 grame.
6 grame de sare sunt o cantitate suficienta pentru organsim, dar pe care noi o ingeram numai daca am manca zilnic 200 de mililitri de lapte, 50 grame de telemea, 100 grame de crenvursti si 50 grame de salata de icre. Si nimic altceva.
Dar cum masa noastra nu se termina aici, specialistii au concluzionat ca romanii consuma 12 grame de sare, o cantitatea dubla fata de cat recomanda Organizatia Modiala a sanatatii. Analize recente ale alimentelor arata ca cele mai sarate sunt telemeaua, mezelurile, prajiturile cu adaos de branza, conservele de peste sau pateu, sticksurile, snacksurile si pufuletii.
O cantitate mare de sare este factor de risc in cresterea tensiunii arteriale, cauza prinicipala a bolilor cardiovasculare. Peste 5 milioane de romani sufera de hipertensiune arteriala, iar 42% dintre acestia nu stiu ca sunt bolnavi. In plus, 61% dintre cei care se stiu cu tensiune arteriala nu urmeaza niciun tratament. Nici nu e de mirare ca, in aceste conditii, suntem printre cei care mor cel mai des din cauza inimii.
In curand, noi reglementari europene ne vor cere ca pe eticheta alimentelor sa trecem neaparat continutul de sare. Pana atunci, in Romania, autoritatile sunt in discutii cu marii producatori, pentru ca acestia sa reduca treptat continutul de sare din retele produselor. Primul aliment vizat: painea.