Consumam de doua ori mai multa sare decat este recomandat! Fara sa stim!

×
Codul embed a fost copiat

A fost odata o tara, pe locul 3 in lume, la mortalitate din cauza bolilor de inima, in care oamenii nu-si iubeau sanatatea la fel de mult ca "sarea-n bucate".

 

O adaptare a basmului la Romania vremurilor noastre, in care consumam zilnic o cantitate dubla de sare fata de cea recomandata. Si o facem, fara sa stim. Aproape toate alimentele pe care le mancam sunt sarate in exces, arata analizele comandate de Ministerul Sanatatii.

In 2008, la nivel national, a fost evaluata concentratia de sare din peste 1.800 de produse alimentare, precum branza, carne, paine, peste, pufuleti, chipsuri si sticksuri.

Astfel, din analiza rezultatelor reiese ca in probele de sunca presata, cartofi prajiti ambalati si conserve de peste, cantitatea de sare depasea cu mult limita admisa sau cea declarata de producatori.

Citește și
Salina
Ce mai vindem din Romania? Sarea, bineinteles!
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Din 83 de probe de chipsuri, in 27 continutul de sare era mult mai mare fata de cel permis.

Totodata, s-a constat ca un exces de sare il au salamul crud uscat, 4,58 % sare in 100 de grame produs si in sticksuri 6,68% sare in 100 grame.

6 grame de sare sunt o cantitate suficienta pentru organsim, dar pe care noi o ingeram numai daca am manca zilnic 200 de mililitri de lapte, 50 grame de telemea, 100 grame de crenvursti si 50 grame de salata de icre. Si nimic altceva.

Dar cum masa noastra nu se termina aici, specialistii au concluzionat ca romanii consuma 12 grame de sare, o cantitatea dubla fata de cat recomanda Organizatia Modiala a sanatatii. Analize recente ale alimentelor arata ca cele mai sarate sunt telemeaua, mezelurile, prajiturile cu adaos de branza, conservele de peste sau pateu, sticksurile, snacksurile si pufuletii.

O cantitate mare de sare este factor de risc in cresterea tensiunii arteriale, cauza prinicipala a bolilor cardiovasculare. Peste 5 milioane de romani sufera de hipertensiune arteriala, iar 42% dintre acestia nu stiu ca sunt bolnavi. In plus, 61% dintre cei care se stiu cu tensiune arteriala nu urmeaza niciun tratament. Nici nu e de mirare ca, in aceste conditii, suntem printre cei care mor cel mai des din cauza inimii.

In curand, noi reglementari europene ne vor cere ca pe eticheta alimentelor sa trecem neaparat continutul de sare. Pana atunci, in Romania, autoritatile sunt in discutii cu marii producatori, pentru ca acestia sa reduca treptat continutul de sare din retele produselor. Primul aliment vizat: painea.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Sarea e mai nociva decat tigarile
Sarea e mai nociva decat tigarile

Studii recente sugereaza ca asimilarea in organism a unei cantitati prea mari de sare poate conduce la serioase probleme de sanatate, precum cresterea presiunii arteriale, disfunctii cardiovasculare, infarct, osteoporoza si cancer stomacal.

Ce mai vindem din Romania? Sarea, bineinteles!
Ce mai vindem din Romania? Sarea, bineinteles!

Asta in conditiile in care avem una dintre cele mai bune sari din Europa, iar compania de stat care o extrage merge pe profit. Paradoxal, sarea noastra nu se mai vinde insa atat de bine la noi.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.