Concurs de gatit al bucatarilor din Apuseni, la Albac. Secretele dezvaluite de cativa concurenti
Preparate vanatoresti, tocanite din carne de vita si porc, mamaliga si gulas- acestea au fost vedetele concursului gastronomic de la Albac.
Cei mai iscusiti bucatari de pe Valea Ariesului au gatit la ceaun ore in sir, spre disperarea celor de pe margine. Cea mai grea sarcina le-a revenit membrilor juriului care au avut sarcina ingrata de a decide care este totusi cea mai gustoasa mancare.
Bucatarii din Apuseni au fost atat de seriosi incat ai fi spus ca isi dau doctoratul. Un gulas ardelenesc, pregatit pe indelete, a starnit interesul turistilor.
Ana Gligor, bucatareasa: "Prima data punem ceapa, cu putina unsoare, la calit, se adauga ardeiul, morcov razalit, telina. Dupa ce s-au calit zarzavatuile, se pune carnea de vitel."
Nelutu Mucea, administrator pensiune: "Poate satura 20 de persoane, avem nevoie de 4 kg de carne macra de vitel fara os, 2 kg de ceapa, 2 kg de ardei gras, 1 kg de ardei kapia."
Si o tocanita din carne de mistret i-a tentat pe multi.
"E necesar sa fie tinuta cateva zile in bait, adica apa cu otet, cu foi de dafin, cu piper si dupa ce se tine 3-4 zile, se fragezeste si e numai buna de facut tocanita. Dupa ce toate ingredintele s-au intalnit in ceaun si au stat impreuna 7-8 ore, fiecare a imprumutat savoarea lor unul celuilalt. O sa-l servim in farfurie de lemn facauta de moti, alaturi de care sosul de merisoare inlocuieste la noi in zona muraturile." explica bucatarul reteta.
Gustul aparte al acestor preparate este dat de mirodenii.
Claudia Nicoara, proprietar pensiune: "Secretul unei tocanite delicioase este sa fie realizata la un foc demol, sa fie fiarta la lemn si in ceaun."
Juriul a avut o misiune dificila. Cornel Tuhut, presedinte juriu: "Se puncteaza originalitatea, respectarea retetei, prezentarea, specificul zonei."
Mancarea a fost delicioasa, au spus in cor toti vizitatorii, care au mancat pe saturate.
Cateva sute de turisti si-au lins degetele dupa ce au gustat minunatiile din farfurii.