Comisia parlamentară privind reglementarea votului în diaspora începe să lucreze de joi

Românii au stat și 8 ore la coadă în Diemen, Olanda
Facebook.com

O comisie specială parlamentară pentru soluţionarea problemei votului din diaspora va începe să lucreze joi, a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Tăriceanu a precizat că această comisie este condusă de senatorul Dorin Bădulescu (ALDE) şi este formată din 23 de senatori şi deputaţi.

"Această comisie va începe să lucreze de mâine şi ea ar trebui să aibă în vedere două capitole distincte: ce modificări legislative trebuie să facem şi ce recomandări să facă Guvernul, pentru ca prin măsurile administrative - gen multiplicarea şi mai mult a numărului secţiilor de votare, dimensionarea secţiilor de votare, câte cabine de vot trebuie să fie, personalul care să fie afectat - să asigurăm desfăşurarea în condiţii normale a procesului de vot în străinătate şi acest lucru cred că e important de ştiut", a afirmat Tăriceanu după şedinţa conducerii ALDE, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, va iniţia împreună cu membri din conducerea partidului un dialog cu organizaţiile românilor din străinătate pe această temă, pentru a preveni ca aceste situaţii să se mai întâmple, pe de o parte, şi pentru a putea veni cu un punct de vedere structurat în cadrul dezbaterilor care vor avea loc în cadrul comisiei speciale din Parlament.

Comisia are drept scop elaborarea unei propuneri legislative privind desfăşurarea procesului electoral în afara ţării şi va funcţiona pe o perioadă de 6 luni.

Citește și
Serban Nicolae
Şerban Nicolae:Să nu facem drept de vot din vârful patului, prin corespondenţă sau electronic
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Conform proiectului de hotărâre, comisia poate invita la lucrări specialişti şi reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai organizaţiilor nonguvernamentale.

Comisia va fi compusă din: Natalia Intotero, Angel Tîlvăr, Valeriu Steriu, Florin Manole, Mirela Furtună, Bianca Gavriliţă, Sebastian Radu, Dan Manoliu, Cristian Marciu, Adrian Diaconu - din partea PSD; Gabriel Andronache, Victor Paul Dobre, Laurenţiu Leoreanu, Iulia Scântei şi Daniel Fenechiu - PNL; Tudor Benga şi Radu Mihail - USR; Dorin Bădulescu - ALDE; Georgian Pop - PRO România; Iusein Ibram - minorităţile naţionale; Cornel Sămărtinean - PMP şi Marton Arpad - UDMR.

 

Orban: Suntem deschişi şi la votul anticipat şi la votul electronic

 

Preşedintele liberal Ludovic Orban a declarat miercuri seara că PNL este deschis atât pentru votul anticipat, cât şi pentru votul prin corespondenţă şi pentru votul electronic, iar o lege în acest sens ar trebui adoptată până pe 15 iulie.

Ludovic Orban a spus că liberalii vor cere convocarea unei sesiuni extraordinare dacă un proiect de lege privind votul nu va fi adoptat până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

"Ne-am desemnat reprezentanţii în comisia specială a Parlamentului care a fost constituită şi suntem dispuşi să lucrăm până la finalizarea legii. În cazul în care nu se finalizează până la sfârşitul sesiunii parlamentare, vom cere convocarea unei sesiuni extraordinare. Oricum vom solicita ca în cazul în care comisia nu finalizează proiectul de lege, să lucreze imediat după finalizarea sesiunii parlamentare şi sesiunea parlamentară extraordinară o vom solicita, în cazul în care nu se adoptă, când este finalizat proiectul de lege. (...) Este obligatoriu (...), pentru că la alegerile prezidenţiale primul tur probabil va fi în jurul datei de 15 noiembrie, ceea ce, devansând calendarul, campania va începe pe 15 octombrie, strângerea de semnături va începe probabil în jurul datei de 1 septembrie, nu mai avem mult timp. Proiectul de lege, după părerea noastră, ar trebui adoptat până la data de 15 iulie", a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a menţionat că liberalii au un proiect de lege referitor la votul prin corespondenţă pe care îl vor pune la dispoziţia comisiei parlamentare special constituită.

"E posibil şi votul anticipat, şi votul prin corespondenţă, am observat că există o reticenţă mai mare faţă de votul electronic, pentru că acolo într-adevăr trebuie construite nişte mecanisme de securizare a sistemului de vot. Noi avem un proiect de lege, pe care îl punem la dispoziţia comisiei, pentru introducerea votului prin corespondenţă, la toate tipurile de alegeri, inclusiv pentru cetăţenii români din ţară. De exemplu, la locale, dacă eşti plecat în concediu sau dacă eşti la muncă, într-o altă localitate (...) sau dacă eşti student şi eşti în sesiune (...) să poţi vota prin corespondenţă în localitatea în care ai decis să votezi. De asemenea, suntem deschişi şi la votul pentru mai multe zile, adică votul anticipat, suntem deschişi şi la votul electronic, cu condiţia ca într-adevăr să se pună la punct un sistem de asigurare a secretului votului, pe de o parte, şi de reducerea la maximum a oricărei posibilităţi de fraudare, adică aici trebuie nişte sisteme de securizare a votului electronic care este posibil să presupună şi nişte investiţii suplimentare", a spus Orban.

El a subliniat necesitatea găsirii unei soluţii privind exercitarea dreptului de vot mai ales pentru românii din diaspora.

"Din punctul nostru de vedere este fundamental ca legea electorală să permită exercitarea dreptului de vot pentru toţi cetăţenii şi să nu mai ajungă în situaţia în care zeci de mii de români, dacă nu sute de mii de români, să nu poată să voteze din cauza sistemului catastrofal de organizare, mai ales în diasporă, a votului. (...) Pentru noi este important să se ajungă cât mai repede la o soluţie care să permită exercitarea efectivă a dreptului de vot. (...) Proiectul de lege cu votul prin corespondenţă este un proiect pe care noi l-am depus demult, de asemenea, un proiect de lege privind votul electronic", a adăugat Ludovic Orban.

 

Klaus Iohannis a cerut rapid un proiect de lege

 

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului "să elaboreze urgent" un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare şi prin care să propună "măsurile administrative adecvate" pentru alegeri, subliniind că în cazul în care situaţia o va impune, va solicita convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

"În urma dialogului consistent cu reprezentanţi ai autorităţilor responsabile, precum şi ai organizaţiilor nonguvernamentale şi experţi în domeniul electoral, au fost identificate măsurile necesare care trebuie urgent adoptate pentru a ne asigura că toţi cetăţenii îşi pot exercita votul în condiţii decente. În acest sens, solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare prin care să propună măsurile administrative adecvate, începând de la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an. Solicit partidelor şi formaţiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală şi exigenţele în materie, astfel încât situaţiile de la scrutinul din mai să fie evitate. Dacă situaţia o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituţionale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgenţă a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Președintele a cerut urgent Guvernului un proiect de lege privind votul din diaspora
Președintele a cerut urgent Guvernului un proiect de lege privind votul din diaspora

Președintele Klaus Iohannis a cerut miercuri modificarea legii electorale înaintea alegerilor prezidenţiale.

Şerban Nicolae:Să nu facem drept de vot din vârful patului, prin corespondenţă sau electronic
Şerban Nicolae:Să nu facem drept de vot din vârful patului, prin corespondenţă sau electronic

Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, consideră că o formulă de vot pentru românii din străinătate similară celei pentru românii din ţară ar reprezenta soluţia pentru a nu se mai înregistra disfuncţionalităţi la urne în diaspora.

Meleşcanu: Avem poze cu oameni din comisia de votare cu vânătăile de pe ei
Meleşcanu: Avem poze cu oameni din comisia de votare cu vânătăile de pe ei

Teodor Meleşcanu a declarat, luni, că în urma scrutinului din diaspora, de pe 26 mai, au existat fotografii cu oameni din comisii de votare care aveau vânătăi.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.