Coloana Infinitului, in schita pe care Brancusi a realizat-o inainte de constructie. Fotografia va fi expusa in premiera
Un desen inedit al Coloanei Infinitului, realizat chiar de Constantin Brâncusi, este prezentat publicului, in premiera, la Timisoara.
Schita dateaza din 1937, anul in care marele artist i-a trimis-o inginerului care a coordonat lucrarile. Fotografia a fost pastrata si expusa acum pentru prima data. Alaturi de Coloana Infinitului, pe ea, Brancusi a desenat, cu un stilou si cativa plopi, ronduri de flori si doua alei.
Schita Coloanei Infinitului a fost realizata in 1937, cu un an inainte de inaugurarea celebrei sculpturi care intregeste ansamblul monumental din care mai fac parte Poarta Sarutului si Masa Tacerii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Desenul este facut in cerneala pe o fotografie realizata de inginerul Stefan Georgescu-Gorjan, cel care a colaborat cu Brancusi la ridicarea sculpturii si a coordonat lucrarile. Schita a fost donata de Brancusi in perioada in care artistul a stat in casa din Petrosani a inginerului.
Apoi a fost pastrata in familia acestuia si face acum parte din arhiva fiicei inginerului, Sorana Georgescu-Gorjan, care acceptat sa o imprumute, in premiera, Muzeului de Arta din Timisoara, in cadrul unei expozitii.
Desenul are pe fundal viitorul amplasament din Targu Jiu insa, in schita respectiva, Coloana Infinitului are cu trei elemente mai putin decat in realitate. Expusa acum pentru prima publicului ea este o particica din nasterii unei comori iar vizitatorii o pot admira pana sambata.
Imaginea fotografiei, marita, a fost reprodusa de nenumarate ori, dar originalul nu a fost niciodata expus in public, desi a mai fost solicitat la expozitii in tara sau strainatate, spun organizatorii expozitiei Muzeului de Arta din Timisoara. Inainte de 1989 autoritatile comuniste nu au fost de acord ca fotografia sa paraseasca teritoriul Romaniei. Evenimentul din aceste zile a fost comentat si de presa straina: Daily Mail, New York Times sau Washington Post.