Colectiv, simbolul generatiei underground din Romania. Cluburile din subsoluri au transformat Bucurestiul in "noul Berlin"

×
Codul embed a fost copiat

Odata cu tragicul eveniment de la Colectiv, Romania a deschis ochii si a descoperit o lume de putini cunoscuta. In subsoluri pline de umezeala si fum, hale si fabrici, cresc de ani de zile tinerii acestei tari.

Si nu sunt niste pierde vara. Reprezinta viitorul acestei tari. Sunt tinerii culti, pentru care muzica, teatrul si arta fac parte din educatia lor. Asa erau si tinerii frumosi, cei care au pierit infernul Colectiv. Cu totii faceau parte din universul underground, pentru care Bucurestiul a fost numit de straini noul Berlin.

Subcarpati: "Ma adresez tinerilor in special, in criza de identitate, fenomen national!"

Cu mesaje puternice si un sound cu totul diferit, artistii romani din lumea underground au cucerit de ani crema tinerilor de 20-40 de ani. Pentru muzica lor acestia i-au urmat in cluburile din subsoluri sau foste fabrici, asa cum era si Colectiv.

"Am vrut sa vad locul in care s-a petrecut tragedia. este incredibil! un spatiu total impropriu. este de neimaginat ca in acel spatiu au putut sa fie atatia oameni la un concert", a declarat Klaus Iohannis in data de 31 octombrie.

Citește și
restaurante inchise ISU
Patronii de cluburi si restaurante, obligati sa obtina aviz ISU pana in ianuarie 2016. Ce trebuie sa faca pana atunci
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

"Ohooho, buna dimineata, dragi alesi, cum doriti cafeaua? Cu girofar? Abia dupa tragedii din astea mai coborati si voi in lumea noastra. Banuiesc ca nici pe holurile spitalelor nu v-a picat bine. Cultura romaneasca se desfasoara si dincolo de Ateneu si fotolii VIP. In beciuri si umezeala se canta! E o miscare de amploare, pe toate directiile, poate nu stiti, unii aseamana cultural Bucurestiul actual cu Berlinul din '90."

Aceasta este doar una dintre reactiile artistilor romani care fac muzica pentru cei care nu au o problema sa ii asculte in subsoluri.

Alexei Turcan, chitarist Travka: "Te gandesti... voi unde locuiti? Ce stiti voi despre noi? Cand coborati voi intr-un club sau intr-un restaurant in care sunt sute si sute de mii de oameni care merg zilnic... ‘noi nu facem parte din oala asta din care atunci cand vine festivalul berii sau zilele orasului, primarul baga mana in oala aia si scoate’. Underground este tot ce nu-i acolo."

Ca el sunt sute de tineri despre care Romania nu stie nimic. Chiar daca ei sunt in fruntea unei generatii care are si, mai ales, va avea ceva de spus.

Alexei Turcan, chitarist Travka: "Ne adresam unor oameni care gandesc, care vor mai mult, care nu se lasa pe o ureche. Oameni care merg la teatru, care au gusturi bune."

Norzeatic, Silent Strike, The Monojacks, Coma, Grimus sau Robin and The Backstabbers sunt nume care umpleau pana acum cluburile bucurestene de underground - Expirat, Control, Fire, Club A sau... pana la tragedie... Colectiv.

Robin and The Backstabbers: "Orasul ascuns in iubiri clandestine, buna seara, intuneric, buna seara, vecine!"

De acum, pentru ca unele cluburi s-au inchis, iar marile sali de concerte cer chirii uriase, viitorul lor este incert.

Cristi, chitarist Grimus: "Sunt total bulversat de ce s-a intamplat si imi dau seama ca e ingrozitor ca acum trei saptamani noi am cantat acolo, acum un an de zile am lansat album in Colectiv."

Cristi este chitarist in trupa Grimus. Muzica este marea lui pasiune, dar de profesie este, de fapt, medic stomatolog.

Cristi, chitarist Grimus: "Astea erau locurile in care noi cantam in proportie de 90%, nu existau alte locuri in care sa canti. Astea sunt locurile in care se canta. Sunt baruri facute de multa vreme, sunt cluburi facute dupa ureche si nu stiu daca neaparat este vina patronilor, ci mai degraba vina celor care dau aprobarile"

Desi cei mai multi dintre romani afla abia acum de existenta acestei lumi underground si li se pare ca este ceva nou, ei bine, totul a inceput acum 47 de ani, in club A- primul club deschis in Centrul Vechi. Aici au crescut de-a lungul timpului multe generatii de tineri care s-au hranit cu muzica. Si tot aici au loc nu doar petreceri sau concerte de muzica rock, ci si expozitii sau spectacole de teatru. Toate generatiile care vor urma au nevoie de o astfel de cultura, dar foarte important este ca ea sa se dezvolte in siguranta"

Cristi, chitarist Grimus: "Daca disparem noi, cred ca dispare foarte mult din bunul simt."

De altfel, cei de la Grimus si alte trupe au concertat recent pentru ajutorarea victimelor de la Colectiv. Cu speranta ca cei care vor fi salvati se vor intoarce intr-o buna zi, alaturi de ei, in niste sali de concerte amenajate corespunzator si accesibile artistilor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Patronii cluburilor din Constanta pun lacatul pe usi inainte sa fie inchisi de ISU:
Patronii cluburilor din Constanta pun lacatul pe usi inainte sa fie inchisi de ISU: "Avem mici probleme cu autorizarea"

Teama de controalele ISU a pus lacatul pe usile multor cluburi si restaurante din Constanta.

Patronii de cluburi si restaurante, obligati sa obtina aviz ISU pana in ianuarie 2016. Ce trebuie sa faca pana atunci
Patronii de cluburi si restaurante, obligati sa obtina aviz ISU pana in ianuarie 2016. Ce trebuie sa faca pana atunci

In Romania, educatia se face numai de frica. Un astfel de exemplu ne dau patronii de restaurante, cluburi si hoteluri, care au aflat dintr-o data ca sunt obligati sa faca ceea ce era obligatoriu de ani de zile.

Diferentele dintre cluburile din Romania si cele din UE, descrise de studenti.
Diferentele dintre cluburile din Romania si cele din UE, descrise de studenti. "Au minimum 2 iesiri, iar fumatul e interzis"

Tinerii nostri mor pe ringul de dans, pentru ca legea permite acest lucru. In Marea Britanie, Olanda, Spania sau orice alta tara din UE nu exista loc de greseli. Iar masurile de siguranta sunt multe si sunt peste tot.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.