Colacul secuiesc, vedeta pe Internet! Are cont pe Facebook!
Spui Covasna, spui kurots kalacs! O declara cu mandrie localnicii care prepara faimoasa delicatesa cunoscuta in orice colt al Romaniei. Doar la auzul numelui sau, multi abia isi mai pot stapani pofta.
Localnicii din Covasna spun ca orice turist trece prin zona nu rateaza ocazia de a se infrupta dintr-un kurtos kalacs.
In cateva localitati, prepararea colacului secuiesc este o adevarata traditie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Fiecare gospodina sustine ca are propria reteta, desi, ingredientele sunt aceleasi: faina, zahar, untura, vanilie, coaja de lamaie, drojdie si lapte.
Colacii secuiesti pot fi cumparati chiar din portile caselor. Sunt deliciosi spun clientii. De altfel, colacii au ajuns faimosi nu doar in Romania, ci si peste hotare, chiar si in Statele Unite.
De acum, cine nu a auzit de kurtos kolacs, poate vizita contul de Facebook. Sau poate face un drum pana in Covasna, in fieful sau, unde este preparat dupa retete mostenite din mosi stramosi.
Si daca vreti sa stiti, chiar si Nicolae Ceausescu era asteptat la pod, la Chichis cu deliciosul kurtos kalacs si palinca. Acum, localnicii il fac chiar si pentru sarbatori mari ca nuntile, botezurile, pentru ca, spun ei, este un comert profitabil.
Satul Santionlunca este celebru, din acest punct de vedere: in fata fiecarei case se vinde kurtos kalacs. Localnicii sustin insa ca, desi reteta pare simpla, fiecare preparat are gust diferit.
Si daca e loc de profit, iata si un exemplu. Increzator in calitatile colacului secuiesc, Dezso Karoy a pus pe picioare o afacere. A inceput timid, insa, dupa 10 ani, are peste 50 de angajati si un atelier pentru fabricarea utilajelor pentru prepararea delicatesei.
Succesul colacului secuiesc a depasit granitele tarii. Chiar si la New York, s-a deschis primul atelier mobil de preparat kurtos kalacs.